Riera de Gaià

Mig miler de diables protesten contra la directiva del foc i en reivindiquen l'ús com a element festiu i tradicional

Mig miler de diables han reivindicat aquest dissabte a la tarda a la població tarragonina de la Riera de Gaià l'ús del foc com a element tradicional i festiu. La desena de colles participants en la Mostra de Balls de Diables han aprofitat per expressar el seu desacord amb la directiva europea del foc, ara que s'està en plena negociació per fer-ne l'adaptació a l'estat espanyol. Des de l'organització de la trobada han explicat que la proposta presentada pel Ministeri d'Indústria trasllueix un total desconeixement de la realitat festiva dels Països Catalans. La nova regulació obligarà a tot acte festiu amb pirotècnia, com els correfocs, cercaviles o processons, a demanar permís a la Delegació del Govern.

Actualitzat
L'objectiu de la reivindicació s'ha centrat a demanar que la Generalitat i els polítics catalans intervinguin per defensar el futur de les festes tradicionals. Al mateix temps, consideren que el més greu del cas és que aquesta directiva tracta de perilloses les festes tradicionals, les posa sota sospita, quan els accidents són mínims i les festes sempre han estat segures.

Segons Pau Planas, un dels organitzadors de la mostra, "cal seguir amb aquesta tasca de reivindicació" ja que el foc i la pirotècnia són un dels elements festius més tradicionals de Catalunya. El cap de colla del Ball de Diables de l'Arboç, Joan Ruiz, també ha dit que aquesta normativa "no té en compte l'arrelada tradició que té el foc en el tarragonès".

A la Mostra de Balls de Diables, celebrada a la Riera de Gaià, hi han participat les colles de Torredembarra, Tarragona, el Vendrell, l'Arboç, Vilafranca del Penedès, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Quintí de Mediona i la Riera de Gaià.
Anar al contingut