Un periodista fotografia un agent dels Mossos amb una llançadora de foam, durant les protestes per Pablo Hasél (ACN / Blanca Blay)
Un periodista fotografia un agent dels Mossos amb una llançadora de foam, durant les protestes per Pablo Hasél (ACN / Blanca Blay)

Mig miler d'atacs al dret a la informació en el mapa de la censura de Mèdia.cat

Les amenaces i agressions de l'extrema dreta o els atacs a les expressions artístiques destaquen entre els incidents que han compromès la llibertat d'expressió

Actualitzat

Amenaces, intimidacions i agressions físiques als professionals de la informació i fins a gairebé 500 incidents que han dificultat la feina dels periodistes des de l'any 2019. L'observatori Mèdia.cat ha documentat atacs a la llibertat d'expressió i el dret a la informació en un web renovat que inclou un mapa que situa els incidents geogràficament.

 

 

Entre els més recents, hi ha els periodistes ferits en manifestacions al carrer, l'atac a la seu d'El Periódico, les amenaces i agressions de l'extrema dreta o censura d'expressions artístiques, com el mural amb la cara del rei emèrit que els operaris de neteja de l'Ajuntament de Barcelona van esborrar.

Entre els casos registrats aquest 2021, hi ha 20 agressions físiques, la majoria del mes de febrer, en el marc de les protestes en contra de l'empresonament de Pablo Hasél. L'any passat, per exemple, els incidents més freqüents van ser les amenaces, intimidacions i obstaculitzacions a la tasca dels periodistes; les pressions i la censura o els acomiadaments i la precarietat laboral:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mèdia.cat (@mediacatcat)

 

La coordinadora de Mèdia.cat, Elisenda Rovira, denuncia les traves que es troben els periodistes quan cobreixen actes al carrer:

"La llibertat d'expressió i el dret a la informació no tenen precisament una salut òptima a casa nostra. Ens trobem, sobretot, molts impediments a la tasca dels periodistes en la cobertura de mobilitzacions al carrer. La gran majoria són causades pels cossos policials, cosa que creiem que hauria d'obrir una reflexió sobre els protocols que es fan servir per tal que els cossos policials garanteixin que els periodistes poden fer la seva feina amb llibertat."

 

 

Una pintada a la seu del Periódico, el 18 de febrer passat
Una pintada a la seu d'El Periódico, el 18 de febrer (ACN / Laura Fíguls)

 

Des de l'any 2015, l'Observatori Mèdia.cat elabora el Mapa de la Censura, que recull incidents que restringeixen la llibertat d'expressió, perjudiquen el dret a la informació de la ciutadania o ataquen la tasca dels periodistes.

Inspirat en el projecte europeu Mapping media freedom, vol aportar informació a periodistes i activistes que investiguen en l'àmbit de la censura i la llibertat d'expressió.

 

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióLlibertat d'expressió Llibertat de premsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut