Santiago de Xile

Michelle Bachelet recupera la presidència de Xile amb una àmplia majoria en la segona volta

La socialista s'imposa a la segona volta de les eleccions i recupera la presidència de Xile, amb més del 62% dels vots. La conservadora Evelyn Matthei, que ha reconegut la derrota amb llàgrimes als ulls, queda per sota del 38%, en una jornada marcada per la baixa participació.

RedaccióActualitzat

Michelle Bachelet tornarà a la presidència de Xile quatre anys després de no poder revalidar el càrrec el 2010. Tal com apuntava el seu avantatge a la primera volta i totes les enquestes, la candidata Nueva Mayoría ha obtingut el triomf per una àmplia majoria. Amb gairebé el 100% dels vots escrutats, Bachellet ha obtingut un 62% dels suports.

La seva rival, la candidata de la dreta Evelyn Matthei, ha aconseguit el 38% dels vots i ja ha reconegut el triomf de la candidata de centreesquerra amb llàgrimes als ulls. Matthei ha destacat la baixa participació dels xilens en les eleccions, però ha reconegut que això no resta legitimitat al resultat.

Bachelet, la primera dona que és reelegida presidenta, ha dit que és l'hora de començar els canvis de fons a Xile i ha agraït als ciutadans haver-la convertit en una "presidenta afortunada". Davant d'una multitud que victorejava el seu triomf al costat del cèntric hotel de Santiago, Bachelet ha subratllat la "nova etapa" que obren aquests resultats. "Hem de marcar una nova destinació i estic al servei de tots vostès, compatriotes", ha assenyalat la guanyadora. "En aquest temps Xile s'ha mirat a si mateix i ha decidit que és el moment d'iniciar transformacions de fons. La victòria d'aquesta jornada (...) és un somni col·lectiu que triomfa", ha afegit Bachelet.

Un triomf previsible

En la primera volta, l'expresidenta va guanyar amb un ampli 46,65% dels sufragis, una victòria incontestable però que no va ser suficient per evitar aquesta segona volta. El seu carisma, la popularitat i les reformes socials han estat les claus de la victòria de Nueva Mayoría, la coalició de centreesquerra que encapçala.

La seva rival -fins ara ministra de Treball- va obtenir el 25,26% dels vots en la primera volta. Matthei va ser la quarta opció de la dreta i arrossegava la rèmora de la baixa popularitat de l'actual president, Sebastián Piñera, i del descontentament social que s'ha gestat durant el seu mandat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut