Un artista mexicà instal·la una gran bandera i demana respecte pels migrants a Ciudad Juárez (Reuters)
Un artista mexicà instal·la una gran bandera al mur i demana respecte pels migrants a Ciudad Juárez (Reuters)
Mèxic

Mèxic posarà 6.000 agents a la frontera sud per evitar l'amenaça d'aranzels de Trump

Trump acusa Mèxic de fer poc o no fer res per impedir el pas de milers de migrants de Guatemala, el Salvador i Hondures que volen entrar de manera il·legal en territori nord-americà

RedaccióActualitzat

El govern de Mèxic enviarà 6.000 guàrdies nacionals a la frontera amb Guatemala per frenar el pas d'emigrants centreamericans que volen entrar en territori mexicà camí dels Estats Units.

Mèxic continua negociant a contrarellotge un acord en matèria migratòria amb el gabinet de Donald Trump que impedeixi la imposició d'aranzels a partir del 10 de juny a totes les seves exportacions cap als Estats Units. Una mesura que va anunciar Trump fa tot just una setmana.

Trump acusa Mèxic de fer poc o no fer res per impedir el pas de milers de migrants de Guatemala, el Salvador i Hondures que volen entrar de manera il·legal en territori nord-americà.

A més del reforç policial a la frontera sud de Mèxic, el govern de López Obrador ha ordenat la congelació de 26 comptes bancaris de persones relacionades amb el tràfic de persones, l'expulsió de centenars d'hondurenys i la detenció de militants pels drets dels immigrants. A més, en una operació sorpresa es van aturar 1.200 persones que acabaven d'entrar a Mèxic des de Guatemala.

Però cap d'aquestes mesures ha acontentat Washington. El canceller mexicà, Marcelo Ebrard, que encapçala l'equip negociador amb els Estats Units, encara no ha obtingut cap compromís dels nord-americans per retardar l'aplicació dels aranzels a les importacions de productes mexicans.

Donald Trump, que és a Europa per la commemoració del setanta-cinquè aniversari del desembarcament de Normandia, no torna als Estats Units fins aquest vespre i, de moment, considera que el govern mexicà no s'ha esforçat prou per aturar l'aplicació d'aranzels.

"Les converses amb els representants mexicans a la Casa Blanca s'han acabat per avui. S'han fet progressos, però no són suficients. S'han fet 133.000 detencions a la frontera perquè Mèxic i els demòcrates del Congrés es neguen a fer reformes en les polítiques de migració."

"Continuaran les converses, però, si no s'arriba a un acord, l'aplicació d'aranzels del 5% començarà dilluns, amb increments mensuals. Com més grans siguin els aranzels imposats, més empreses es tornaran a establir als Estats Units."

 



Aquest divendres continuen les negociacions a Washington i és probable que el ministre d'Exteriors mexicà es reuneixi amb el seu homòleg nord-americà, Mike Pompeo. Sobre l'èxit d'aquesta trobada Marcelo Ebrard s'ha mostrat optimista, però prudent.

"Soc un home optimista, per això soc el responsable d'Exteriors de Mèxic."

 

ARXIVAT A:
MigracionsTrump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut