Creixen les crítiques pel fet que l'exèrcit faci funcions de seguretat pública a Mèxic (Jasiel Rubio/Reuters)

Mèxic investiga l'actuació d'uns militars que van matar 5 homes a la frontera amb els EUA

El president López Obrador reconeix que "sembla una execució" i que ja s'està investigant, mentre Amnistia Internacional demana apartar l'exèrcit de les funcions de seguretat pública

La Fiscalia mexicana està investigant l'assassinat a trets de cinc homes per part d'un grup de soldats, el 18 de maig passat a Nuevo Laredo, una ciutat de l'estat de Tamaulipas, a tocar de la frontera amb els Estats Units.

Els fets han transcendit ara, després que aquest dimarts es publiquessin a la premsa les imatges d'unes càmeres de seguretat que van captar el moment en què, després que una furgoneta s'estavellés contra un mur, es veu un nombrós grup de soldats apallissant els cinc ocupants del vehicle, presumptes narcotraficants. Posteriorment, es pot observar com els arrosseguen i els disparen. Per acabar, els col·loquen armes a sobre, per mirar de simular un enfrontament armat.


Precisament, en aquesta mateixa ciutat, el passat mes de febrer, ja hi hauria hagut una altra presumpta execució extrajudicial per part de membres de les forces armades, segons apunten diverses ONG que defensen els drets humans.

La presumpta execució dels cinc homes ha enfurismat molta gent de la zona, que s'han encarat amb els soldats (Jasiel Rubio/Reuters)

El cas ha aixecat indignació a la ciutat de Nuevo Laredo, on, en fer-se públiques les imatges, s'han succeït diversos episodis de tensió i enfrontaments entre ciutadans i membres de l'exèrcit mexicà.

Gent llançant pedres als soldats a prop de la zona on van passar els fets, a Nuevo Laredo (Jasiel Rubio/Reuters)

López Obrador reconeix que "sembla una execució"

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha reconegut aquest dimecres els fets, i ha afirmat que "sembla haver estat una execució", i ha assegurat que ja s'està investigant què va passar per castigar-ne els responsables.

"Estem treballant-hi. Aparentment, hi va haver una execució. Això no es pot permetre. No som els mateixos que els governs anteriors. Així, quan hi ha abusos, quan hi ha un excés i es vulneren els drets humans, els responsables han de ser castigats."

També el Ministeri de Defensa mexicà ha assegurat en un comunicat que "no hi ha impunitat en la conducta del personal militar, ni es permetrà cap acte contrari a l'estat de dret".

Soldats mexicans vigilen l'escena del crim, on van morir cinc homes després d'una persecució de les forces federals (Jasiel Rubio/Reuters)

Amnistia Internacional va més enllà

Per la seva part, Amnistia Internacional (AI) ha exigit a les autoritats civils de Mèxic que investiguin i aclareixin aquests fets.

Però no només això; l'organització internacional ha demanat, també, que aquesta investigació es faci "seguint el protocol Minnesota", un model per a la investigació legal d'execucions extralegals, arbitràries i sumàries recomanat per l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans.

Això vol dir que "les investigacions d'homicidis presumptament relacionats amb membres de les forces de l'ordre, per exemple, s'han de poder portar a terme sense cap influència indeguda que pugui derivar-se de les jerarquies institucionals i cadenes de comandament".

Amnistia Internacional assegura, a més, que aquests fets no poden entendre's de forma aïllada, sinó que reflecteixen els procediments amb què les forces armades mexicanes han actuat durant els últims 16 anys al país. I això, afegeixen, és perquè "l'exèrcit realitza funcions de seguretat pública que haurien de correspondre a autoritats civils".

 

ARXIVAT A:
Drets humansMèxic
Anar al contingut