Mèxic estudia demanar l'extradició de l'assassí d'El Paso per un delicte de terrorisme
Entre els morts de la matança d'El Paso hi ha 7 ciutadans de nacionalitat mexicana (REUTERS)

Mèxic estudia demanar l'extradició de l'assassí d'El Paso per un delicte de terrorisme

El govern mexicà insta els Estats Units a canviar les polítiques en matèria de control d'armes

RedaccióActualitzat

Mèxic considera que la matança d'El Paso és un acte terrorista en contra de la comunitat mexicana dels Estats Units i per això estudia emprendre mesures legals. El govern mexicà podria demanar l'extradició del presumpte autor de la matança d'aquest dissabte. Al mateix temps, insta els Estats Units a revisar la seva política en el control d'armes.

Entre les 20 persones mortes en l'atac a un supermercat de la ciutat fronterera hi ha 7 ciutadans de nacionalitat mexicana, segons ha confirmat el secretari de Relacions Exteriors, Marcelo Ebrard, a Twitter. A més, hi ha 7 ciutadans mexicans ferits.


El govern mexicà valora presentar una denúncia internacional per terrorisme per tenir accés a tota la informació de la investigació. Seria la primera demanda d'aquesta naturalesa del país de Centreamèrica.

El secretari de Relacions Exteriors entregarà a la Fiscalia General de la República tota la informació necessària perquè puguin presentar la denúncia per terrorisme en contra dels ciutadans mexicans en territori dels Estats Units. Així ho ha anunciat Ebrard:

"Serà la Fiscalia l'encarregada de valorar si se sol·licita l'extradició. Serà una decisió que es prendrà en el seu moment, però que ningú se n'estranyi, perquè per Mèxic aquest individu és un terrorista."

 

Secretari de Relacions Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard (EFE)​


Canvis en la política de control d'armes

D'altra banda, tant el president de la república, Andrés Manuel López Obrador, com el mateix Ebrard, han instat els Estats Units a canviar de política en matèria de control d'armes. López Obrador també ha demanat que es castigui amb contundència els responsables del tiroteig:

"Demanem que es castigui amb fermesa els responsables de l'atac i que les autoritats assumeixin també la responsabilitat en el cas que s'estiguin permetent excessos, per exemple en l'ús indiscriminat d'armes. No som ningú per recomanar el que han de fer altres governs, però a Mèxic hi ha control sobre l'ús de les armes i en altres països és com comprar qualsevol mercaderia. No hi ha control, i això fa mal i afecta molt. Encara som a temps de rectificar i canviar aquestes normes".

El responsable de Relacions Exteriors, en la mateixa línia, ha demanat al país veí que prengui les accions legals necessàries contra aquells que van vendre l'arma a l'autor del tiroteig i s'ha preguntat com va arribar a les seves mans. Insta els Estats Units a prendre les "accions corresponents en matèria d'armes de foc".


Els demòcrates en culpen Trump: "És un racista que aviva el racisme"

Es dona per fet que es tracta d'un crim racista contra la comunitat hispana dels Estats Units. El sospitós de l'atac, a través d'un manifest, va justificar l'acció com una "resposta a la invasió hispana de Texas" que, segons ell, disputa les millors feines als nord-americans, "contamina la genètica" i, en el terreny polític, amenaça de catapultar els demòcrates al poder.

Això ha propiciat que des de l'entorn demòcrata s'assenyali directament el "racisme" de Trump i la seva condescendència amb el "supremacisme blanc" com un dels desencadenants de l'atac. Trump ha respost a les crítiques via Twitter dient que "no hi ha raons i excuses que justifiquin en cap cas l'assassinat de persones innocents".
ARXIVAT A:
Estats UnitsRacisme
Anar al contingut