Les empreses que fan boicot a Rússia: d'Inditex i Ikea a videojocs com el FIFA 22
Les 500 botigues de marques d'Inditex com Zara que hi ha Rússia tanquen temporalment (EFE)

Mèxic acusa Zara d'apropiació cultural indígena pel plagi d'un vestit

L'acusació també va dirigida a les marques Anthropologie i Patowl, per utilitzar elements culturals distintius de comunitats indígenes d'Oaxaca en benefici propi

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El govern mexicà acusa les marques de roba Zara, Anthopology i Patowl d'apropiar-se de dissenys d'una comunitat indígena en benefici propi, i els ha demanat explicacions públiques.

Des del Ministeri de Cultura del govern de López Obrador s'ha difós la carta que la ministra Alejandra Fausto ha fet arribar a Inditex, com a propietària de Zara, i a les firmes nord-americanes Ahtopology i Patowl, demanant-los explicacions sobre alguns dels seus vestits, tops i pantalons que consideren un plagi directe de dissenys distintius de comunitats indígenes d'Oaxaca. El Ministeri demana a les firmes internacionals que estudiïn la manera de revertir part dels beneficis de la venda d'aquestes peces als dissenyadors locals que les haurien inspirat.

En concret, s'acusa Zara d'haver copiat un patró distintiu de la comunitat indígena mixteca de San Juan Colorado, a l'estat d'Oaxaca, en un dels seus vestits de la col·lecció "midi brodat", a més d'incloure-hi, en el disseny del teixit, "símbols relacionats amb el centre de l'univers, aigua, camí i senders. Símbols que s'han transmès de generació en generació i que es conserven en la memòria dels pobles mixtecs."

 Vestit plagiat per Zara, segons el Ministeri de Cultura mexicà

Per això demanen a Zara que "expliqui públicament amb quins fonaments copia i privatitza una propietat col·lectiva fent ús d'elements culturals l'origen dels quals està plenament documentat i com el seu ús comporta beneficis per a les comunitats creadores".


Els drets de les cultures indígenes

El Ministeri de Cultura mexicà parla "d'un principi de consideració ètica" i posa sobre la taula el debat sobre com protegir "els drets dels pobles originaris que han estat històricament invisibilitzats". I conclou la carta convidant Zara a treballar de manera "respectuosa amb les comunitats indígenes dins d'un marc ètic" que no descalci "la identitat i l'economia dels pobles" i dins d'un "comerç just que posi en un pla d'igualtat els creadors indígenes, empresaris i dissenyadors."

En un comunicat a l'agència de notícia Reuters, Zara ha assegurat que "el disseny en qüestió no s'ha inspirat o ha estat influït intencionadament per l'art mixtec del poble mexicà". El vestit en qüestió ja no es pot trobar a la web de la firma espanyola.

Pel que fa a la nord-americana Anthropology, del grup URBN, l'acusa d'haver copiat un disseny de la comunitat indígena mixe de Santa María Tlahuitoltepec en els seus pantalons curts brodats Marka, i a Patowl l'assenyala per diverses samarretes i tops amb brodats florals que assegura que són una "còpia fidel de la indumentària tradicional" del poble indígena zapoteco de la comunitat de San Antonino Castillo Velasco, també a Oaxaca.

Mèxic acusa Anthropology d'haver copiat un disseny indígena amb els pantalons Marka (Ministeri de Cultura mexicà)

Cap de les dues firmes ha contestat públicament la carta del Ministeri de Cultura mexicà.

Mèxic acusa la firma Patowl d'haver copiat dissenys indígenes en la seva col·lecció de tops (Ministeri de Cultura mexicà)

No és el primer cop que el govern mexicà reclama la propietat intel·lectual de dissenys tèxtils a firmes internacionals.

Al gener, el Ministeri de Cultura va enviar una carta similar a l'empresa australiana Zimmermann per suposadament haver plagiat en els seus teixits dissenys de la comunitat mazateca d'Oaxaca. 

L'any 2019, va acusar també d'apropiació cultural indeguda la firma Carolina Herrera, per haver reproduït la inconografia autòctona del municipi de Tenango de Doria en els dissenys de la col·lecció anomenada Resort 2020. La firma va al·legar que es tractava "d'un homenatge a la riquesa cultural mexicana".

El mateix va passar amb la marca francesa Louis Vuitton (pel disseny indígena d'una de les seves butaques) i amb la modista Isabel Marant (per diverses peces ètniques), que es va disculpar.

ARXIVAT A:
Moda
Anar al contingut