Un investigador de la Universitat de Milà mesurant la consciència en un pacient
Un investigador de la Universitat de Milà mesurant la consciència en un pacient

Mesuren per primer cop la consciència humana en pacients en coma

Aconsegueixen diferenciar per primer cop malalts en estat de mínima consciència i en estat vegetatiu

Xavier DuranActualitzat

Un equip de la Universitat de Milà ha aconseguit distingir entre les persones que es troben en un estat de mínima consciència o en estat vegetatiu. La recerca s'ha fet en el marc del projecte europeu LUMINOUS, desenvolupat per un consorci de set universitats i coordinat per l'empresa barcelonina Starlab.

Luminmous té com objectiu intentar respondre a preguntes com ara què és la consciència, si pot ser mesurada i si pot ser alterada amb estimulació electromagnètica del cervell. Per als seus impulsors, les respostes a les dues darreres són afirmatives i algun dia la consciència serà mesurada i serà modificada per mitjans electromagnètics.

El Grup de Recerca de la Funció Tàlamocortical de la Universitat de Milà va estudiar 150 individus que es trobaven en diferents estats de consciència. Alguns estaven totalment desperts, altres dormint, uns quants sota anestèsia i, finalment, n'hi havia que estaven o bé en un estat de mínima consciència o bé en estat vegetatiu.

Els primers grups servien de control per demostrar la fiabilitat del sistema, basat en practicar electroencefalogrames (EEG) per registrar l'activitat cerebral elèctrica de forma no invasiva.

Els resultats van mostrar que el sistema permetia detectar amb una precisió molt elevada, del 95%, si la persona estava conscient o inconscient.

Distingir els pacients en estat vegetatiu

Aquesta distinció és molt important per distingir entre persones en un estat de mínima consciència o en estat vegetatiu. Són estadis similars i fins a un 40% dels diagnòstics poden ser erronis. En l'assistència mèdica cal distingir-los, entre altres coses perquè les persones amb mínima consciència tenen percepció del dolor i cal tractar-les amb analgèsics.

Saber si un pacient està conscient o no i poder determinar el seu nivell de consciència és un gran repte, com explica Aureli Soria-Frisch, coordinador del projecte Luminous:

"Hi ha diferents nivells de consciència i, poder mesurar-lo correctament, és molt important per definir el tractament adequat per a cada pacient. Aquests resultats demostren la validació del nostre sistema. El pròxim repte serà poder caracteritzar els diferents estats de consciència."

Però, a més de mesurar l'estat de consciència, el projecte també té com a objectiu millorar-lo en pacients en estat vegetatiu persistent. En un segon estudi, liderat pel Grup de Ciències del Coma de la Universitat de Lieja (Bèlgica), els investigadors han aconseguit millorar la consciència de pacients que es troben en estat de mínima consciència o en estat vegetatiu persistent. Per fer-ho, s'ha utilitzat estimulació elèctrica cerebral no invasiva.

Millorar la consciència en els pacients

En un grup de 46 persones d'entre 26 i 60 anys, es va aconseguir la millora en sis. Pot semblar un resultat molt modest, però en aquestes situacions en què, ara com ara, hi ha poques opcions, tot pas endavant és destacable.

Als pacients se'ls va aplicar estimulació de l'activitat cerebral mitjançant corrents de baixa intensitat aplicades amb un casc d'elèctrodes. Els pacients, cinc homes i una dona de diferents edats entre 26 i 60, van recuperar un o dos signes de consciència després de l'estimulació. Hi ha uns 60 indicadors de consciència i en aquest cas es va aconseguir que reconeguessin un objecte, el seguissin amb moviments oculars o donessin respostes sistemàtiques a una ordre.

Segons els investigadors, aquest resultat és molt impactant i suposa un avanç molt important cap al tractament de trastorns neurològics relacionats amb la consciència.

De la consciència del fetus a l'anestèsia

El projecte té altres línies d'investigació. La que desenvolupa la Universitat de Tübingen, a Alemanya, pretén mesurar la consciència del fetus dins de l'úter de la mare. Per això s'utilitzen uns aparells especials on es repenja la mare en diverses sessions entre les setmanes 24 i 48 d'embaràs. L'objectiu és obtenir dades sobre el desenvolupament de la consciència en el fetus.

Una altra recerca, de la Universitat d'Oxford, se centra en l'anestèsia. Intenta establir un mètode per aconseguir aplicar-la, en part, amb estimulació elèctrica. Això permetria reduir l'ús de fàrmacs, que poden tenir efectes secundaris. D'aquesta forma, en l'aplicació de l'anestèsia es reduiria el risc que, en major o menor mesura, està sempre present en aquests procediments.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologiaSalut
Anar al contingut