Josep Rull completarà la ronda d'entrevistes amb els partits de cara a la investidura
Josep Rull completarà la ronda d'entrevistes amb els partits de cara a la investidura (David Zorrakino/Europa Press)

Més temps per a la pròrroga: Rull tanca avui les consultes per a la investidura

Avui és el torn de Junts, PSC i Esquerra, però el guió abans de veure's amb el president del Parlament està escrit

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Temps mort abans de la pròrroga. Aquest símil basquetbolístic permet a les tres grans formacions mirar-se la jugada des de la banda i demanar temps mort.

Salvador Illa necessita temps per trobar suports i explorar si les demandes republicanes que no estan a les seves mans poden trobar resposta a Madrid (finançament singular, que per Esquerra significa tenir la clau de la caixa fora del règim comú, mentre que pels socialistes significa un finançament just però dins el règim de les comunitats autònomes). 

Carles Puigdemont, si gaudeix de més marge, podria garantir-se un camí més planer --jurídicament parlant-- per al seu retorn. I Esquerra, amb més temps, pot mirar d'arrencar acords que els permetin fer valdre els 20 diputats alhora que busca recompondre's del desgavell intern després de les tensions entre els militants afins a Oriol Junqueras i els que s'alineen amb les tesis de renovació de Marta Rovira.

Els dirigents republicans admeten que les bases estan tocades. Pel mig hi haurà l'estiu de coll: menys focus mediàtic i escenaris més distesos per a la negociació.

Que la investidura de Salvador Illa serà un tortuós camí ja es podia intuir pels resultats endimoniats del 12 de maig, però ara, quan ja ha passat més d'un mes, és una realitat que es va plasmant dia a dia.

Després de la trobada amb els republicans dilluns, el mateix Salvador Illa feia públic que la seva suma encara no fa 68 i que, per tant, necessita temps: temps però amb la intenció de no haver d'esgotar els dos mesos.

Pels republicans, "aquesta primera reunió ha evidenciat que encara parlen idiomes molt diferents". "No hem tingut temps ni d'encallar-nos", diuen. Consideren que les negociacions en si encara no han començat. És per això que Salvador Illa, vista la primera presa de contacte, prefereix no sotmetre's a un debat fallit la setmana que ve i continuar la negociació amb calma.

"Li diré al president que necessito més temps per armar la majoria progressista per a aquesta legislatura."

Ja era un avís per a navegants, abans de veure's, aquest dimarts, amb el president Rull, que durant les dues jornades de contactes està posant el termòmetre als partits de la cambra per veure si hi ha algun candidat factible.  

Les reunions amb els cinc partits petits del Parlament engeguen un procés amb pocs números de desembocar en una investidura, davant la falta de majories clares. I si no hi ha candidat, Rull farà un acte equivalent per engegar el rellotge de la investidura.

"La setmana que ve comença a comptar el cronòmetre; el compte enrere comença i hi ha marge fins al 25 d'agost."

Veient ja que Illa demanarà temps i que Puigdemont molt probablement tampoc podrà acreditar prou suports, Josep Rull ja avança que "no pot forçar ningú a presentar candidatura". Una pilota endavant que molesta profundament Esquerra, a qui tots festegen però a qui ningú li concreta res, segons ha apuntat la portaveu Marta Vilalta.

"És inconcebible i irresponsable que cap candidat vulgui presentar-se."

 

Un triangle amb múltiples arestes

Avui és el torn de Junts, PSC i Esquerra, però el guió abans de veure's amb Rull està escrit. Junts, que diu que està aprofundint en el context i oportunitats, no té intenció de facilitar res a Salvador Illa, i el dirigent socialista no pensa abstenir-se perquè Puigdemont sigui president.

Són els únics que han mostrat predisposició a ser presidents, però, quan falten cinc dies per al debat d'investidura, cap dels dos està en disposició i cap dels partits que fins ara han passat pel despatx de Rull han manifestat cap intenció. Només els Comuns, que, des de fa temps, aposten per un govern progressista amb el PSC i Esquerra, com ha deixat clar Jéssica Albiach:

"Pot haver-hi una majoria progressista si es vol. Amb nosaltres i el PSC."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut