La substitució de treballadors per robots s'accelera: el 2025 faran la meitat de la feina
Un robot humanoide amb treballadors d'una fàbrica a Kazo, al Japó (Reuters/Issei Kato)

La substitució de treballadors per robots s'accelera: el 2025 faran la meitat de la feina

Un informe del Fòrum Econòmic Mundial alerta que la Covid porta canvis més ràpids al mercat laboral, amb destrucció de llocs de treball repetitius

Sílvia MateuActualitzat

L'accés al teletreball o la digitalització de les empreses s'ha precipitat arran de l'aparició de la Covid a les nostres vides. La tecnologia continua remodelant el mercat laboral, ara més ràpid.

Segons el Fòrum Econòmic Mundial, una de les moltes conseqüències de la pandèmia és que accelerarà el desplaçament laboral dels humans als robots.

L'informe titulat "El futur de les feines" ("The Future of Jobs"), calcula que el 2025 les màquines i les persones es repartiran les hores de treball meitat a meitat. Ara, els humans en fan el 67% i les màquines, el 33%, però la proporció s'equilibrarà amb un 53% per a les persones i un 47% per als robots, en només cinc anys.

 

"La Covid-19 ha accelerat l'arribada del futur laboral", ha dit Saadia Zahidi, directora general del Fòrum Econòmic Mundial, que alerta del risc de desigualtat que implica i demana estar alerta:

"Tenim una petita finestra d'oportunitat per assegurar-nos que aquestes transformacions ens portin a una nova era de bona feina i una millor qualitat de vida per a tothom. Enmig de la recessió de la pandèmia, aquesta finestra es tanca ràpidament."

 

Un robot pot portar el menjar del supermercat a casa, en una prova pilot a Finlàndia (EFE/Mauri Ratilainen)
 

 

El 50% dels empresaris acceleraran l'automatització de la feina i més del 80% ampliaran la digitalització dels processos de treball, segons una enquesta a 300 empreses de tot el món, amb un total de vuit milions de treballadors, que ha fet aquesta organització.

El Fòrum Econòmic Mundial, amb seu a Ginebra, és conegut sobretot per la trobada anual que fa a l'estació d'esquí suïssa de Davos, amb l'elit de la política i l'economia mundial i del món acadèmic, però aquesta fundació també publica diversos informes i enquestes.

 

Nous llocs de treball

Calcula que l'automatització destruirà 85 milions de llocs de treball, sobretot manuals o repetitius, cosa que afecta, per exemple, treballadors de fàbriques de muntatge, però també tasques d'introducció de dades, comptabilitat i administració.

Però, en paral·lel, també calculen que de la nova realitat en sorgiran més de 97 milions de llocs de treball, vinculats a la intel·ligència artificial i la creació de contingut, la cura de les persones o l'economia verda.

"Les tasques en què els éssers humans mantenen el seu avantatge comparatiu inclouen la gestió, l'assessorament, la presa de decisions, el raonament, la comunicació i la interacció."

 

L'informe també alerta que, en els pròxims cinc anys, 4 de cada 10 treballadors haurien d'aprendre noves habilitats per continuar fent la seva feina.


Pacte de Toledo

El futur de les pensions, que analitza el Pacte de Toledo, també depèn de la presència que puguin tenir els robots en el mercat de treball. Els grups polítics presents al Parlament fa temps que plantegen la possibilitat que les màquines paguin un impost que equivaldria a les aportacions a la Seguretat Social de cada treballador i que ajudaria a pagar les jubilacions.

ARXIVAT A:
Drets laboralsTecnologia
Anar al contingut