Un incendi al Pont de Vilomara
Un incendi al Pont de Vilomara (ACN/ Jordi Pujolar)

Més restriccions per risc d'incendi: 249 municipis i 8 parcs naturals afectats

S'espera que dilluns la situació meteorològica millori i es puguin relaxar les mesures

RedaccióActualitzat

Activat el Pla Alfa contra els incendis al nivell 3 per les elevades temperatures i l'episodi de sequera. L'alerta afecta 249 municipis de 23 comarques.

A més, els Agents Rurals han tancat aquest dissabte els accessos a 8 parcs naturals: Al ja anunciat parc natural de la Serra de Montsant se n'hi afegeixen 7 més.

Es tracta de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Garraf-Foix, Serra del Montmell, Muntanyes de Prades, Serres de Cardó-el Boix i Vandellòs-Tivissa.

Protecció Civil demana la màxima precaució davant del perill extrem d'incendi, que tindrà el punt més crític dissabte i podria allargar-se fins diumenge.

Es calcula que la situació millorarà a partir de dilluns i es podria desactivar el nivell 3. Baixaria la temperatura i pujaria la humitat relativa.

Les comarques afectades són l'Alt Camp (14 poblacions), l'Alt Penedès (19), l'Anoia (9), el Bages (7), el Baix Camp (22), el Baix Ebre (7), el Baix Llobregat (24), el Baix Penedès (9), el Barcelonès (3), la Conca de Barberà (15), el Garraf (6), les Garrigues (7), el Moianès (3), el Montsià (4), la Noguera (9), el Priorat (23), la Ribera d'Ebre (14), el Segrià (6), el Tarragonès (12), la Terra Alta (10), l'Urgell (4), el Vallès Occidental (17) i el Vallès Oriental (5).

En aquesta llista interactiva pots consultar si el teu municipi està afectat:


I aquestes són les restriccions sobre el mapa:
 


Què implica el Pla Alfa?

El nivell 3 del Pla Alfa implica que no es pot fer cap activitat amb risc d'incendi forestal i que queden aturats els treballs forestals i la caça en els municipis afectats.

De moment, ja s'han suspès a les comarques de Ponent, Tarragona i l'Ebre 863 autoritzacions que s'havien concedit per aquest divendres, i aquestes xifres aniran creixent.

Demanen tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

 

Què es pretén amb les restriccions?

Amb els controls d'accessos als massissos forestals, els Agents Rurals diuen que es persegueixen dos objectius:

Evitar al màxim la presència de gent als espais per evitar risc que algú provoqui un incendi. El 90% dels focs estan relacionats amb l'activitat humana.

D'altra banda, també s'evita posar en perill les persones que passegin per aquests espais si es crema, ja que hi ha condicions perquè hi hagi velocitats de propagació ràpida.

Les restriccions als parcs i espais naturals
Les restriccions als parcs i espais naturals seran vigents durant el cap de setmana (CCMA)

La recomanació és evitar freqüentar els espais naturals d'aquests indrets en les hores de màxima insolació. Evidentment, no utilitzar maquinària que llenci guspires ni tampoc circular-hi amb cap vehicle de motor.

Els Agents Rurals denuncien qualsevol infracció de la normativa de prevenció d'incendis, amb multes del voltant de 300 euros. Els accessos estan vigilats, amb el suport de les ADF, Mossos d'Esquadra i Policia Local. De moment, el compliment estricte de les restriccions és majoritari.

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendisBombersOnada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut