sensellar a Badalona
Cada cop hi ha persones més joves que dormen al carrer (ACN / Jordi Pujolar)

Més persones sense llar i més joves, segons el recompte fet a Badalona i l'Hospitalet

La xifra gairebé s'ha duplicat a Badalona, que ha passat de 48 a 90 persones, i a l'Hospitalet n'han comptat 163, respecte als 92 de fa dos anys

Actualitzat

El nombre de persones que viuen al carrer s'ha duplicat a Badalona i ha crescut significativament a l'Hospitalet de Llobregat, on s'ha detectat que cada vegada són persones més joves.  

És el primer balanç del recompte que s'ha fet aquesta nit a Badalona, l'Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet. A Barcelona, on també s'havia de fer aquest recompte, que es fa cada dos anys, s'ha suspès per la vaga dels educadors socials de la ciutat.
 

Un perfil cada cop més jove

A Badalona s'han comptat 90 persones dormint al ras, una xifra que gairebé duplica els 48 registrats el 2021 i la mitjana dels últims anys.  Representa un augment del 87,5% que, segons ha dit a Catalunya Ràdio el portaveu de la Taula Sense Llar, Josep Maria Lluch, els ha deixat "preocupats i sorpresos perquè no s'esperaven trobar tantes persones dormint al carrer en una nit".

Lluch afirma que hi ha un problema "transversal" a totes les ciutats metropolitanes, com és l'accés a l'habitatge i assegura que actualment hi ha persones al carrer que "mai s'hi havien trobat".

Entre els nous perfils cada vegada hi ha gent més jove, sobretot immigrants sense papers que malviuen en cotxes i també a la platja, ha dit.

"Hi ha un perfil molt jove, de nanos molt joves, que estan al carrer carrer, alguns havien estat tutelats per la DGAIA, però altres que no, que han arribat, però continuen sent molt joves. Aquest és un nou perfil."

"On hem trobat més gent ha estat a la platja. Mentre que el 2021 hi vam trobar dues persones, aquesta nit n'hi hem trobat 18, i també hem trobat molta gent dormint en cotxes", ha afegit Lluch.

sensellar a Badalona
La situació de pobresa i habitatge és greu a tota l'àrea metropolitana (ACN / Jordi Pujolar)

Lluch afegeix que a aquesta xifra cal sumar-hi les 135 persones (111 homes i 24 dones) que han dormit en centres, pisos o pensions, gestionats per les mateixes entitats socials o per l'Ajuntament.

La Taula Sense Llar també té registrades 237 persones que viuen en assentaments, de les quals 216 són homes i 21 són dones.

Persones dormint en cotxes

A l'Hospitalet, les xifres també han estat més altes del que s'esperava. Aquesta nit s'han comptat 163 persones dormint al carrer, això és 71 persones, un 77%, més que fa dos anys, quan es va fer el primer recompte a la ciutat. 

El 2021 es van comptar un total de 92 persones dormint al carrer --62 al ras i 30 en cotxes, furgonetes i camions. Aquest any també hi ha moltes persones dormint en cotxes.

La tècnica del programa sense llar de Càritas Marta Caramés ha recordat a TV3 que les persones que dormen al carrer són només una part del fenomen. 

"La situació de l'exclusió residencial és molt greu a tota l'àrea metropolitana. El sensellarisme inclou també molta gent que viu en barraques, habitacions rellogades... Hi ha moltes més categories que avui no comptarem, però que són un gruix amplíssim." 

Uns 400 voluntaris han fet possible els recomptes, recorrent les tres ciutats de l'àrea metropolitana. Santa Coloma encara no ha fet públiques les xifres del recompte.

Uns 400 voluntaris han recorregut els carrers a Badalona, l'Hospitalet i Santa Coloma (ACN / Jordi Pujolar)

La situació que aboca les persones a viure al carrer, expliquen, poden ser diverses (manca de feina, pobresa econòmica, falta d'habitatge, pèrdua de les relacions familiars i socials, salut mental, addiccions…) i "tenir aquesta informació pot ajudar a entendre i enfocar millor la lluita contra el sensellarisme".

Suspès el recompte a Barcelona per vaga

A Barcelona, els treballadors que s'ocupen d'atendre els sensellar a la ciutat han fet vaga, i aquesta nit no s'ha pogut fer el recompte de persones que dormen al carrer. 

Els educadors de carrer del Servei d'Atenció Social al Sensellarisme i de Famílies amb Menors, SISFAM I SASSEP, han reclamat davant de l'Ajuntament millores laborals i més recursos per millorar la qualitat del servei. També reclamen, com explica Olga de la Vega Molina, educadora social del SISFAM, que l'atenció a les persones que no tenen sostre no sigui un servei externalitzat gestionat per empreses privades. 

"Els serveis no es poden externatitzar perquè això comporta precarització de les persones que hi treballen i, a més a més, el que s'està fent és que empreses privades facin beneficis amb el diner públic i la pobresa."

A Barcelona, en l'últim recompte fet per la Fundació Arrels el juny del 2022, hi havia 1.231 persones sense llar, i en el que va fer la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar Barcelona, XAPSLL, el 2021, es van comptar un total de 895 persones.

sensellar a Badalona
A Badalona el nombre de persones que dormen al carrer s'ha duplicat (ACN/Jordi Pujolar)

 

ARXIVAT A:
PobresaHabitatge
Anar al contingut