Més parts programats en feiners: "Marxo a Bali i perquè ho cobri el company, ho faig jo"

Els parts programats els dies laborables són superiors a les recomanacions de l'OMS, però similars als d'altres països europeus
Més parts programats en feiners: "Marxo a Bali i perquè ho cobri el company, ho faig jo"
Barcelona

Més parts programats en feiners: "Marxo a Bali i perquè ho cobri el company, ho faig jo"

Els parts programats els dies laborables són superiors a les recomanacions de l'OMS, però similars als d'altres països europeus
Actualitzat
TEMA:
Salut
Una cesària

Una cesària

L'Associació Dona Llum, una associació de dones que defensa el curs natural dels parts, posa l'alerta sobre un possible excés de parts programats. Segons ha constatat, neixen més criatures en dies i horari laboral que no pas en festiu o caps de setmana.

Asseguren que si es deixés actuar la natura, estarien repartits més homogèniament al llarg de la setmana i creuen que hi ha massa parts programats per motivacions no mèdiques. Així ho ha explicat Marta Busquets, presidenta de Dona Llum, l'Associació Catalana per un Part Respectat.

"Hi entren en joc interessos econòmics: qui atendrà aquell part, el ginecòleg que l'atén és el que el cobra. A la pública també hi ha dinàmiques d'organització, que quan acabi el torn ja no hi hagi dones parint".


Nadia Ameziane ha explicat el seu testimoni: li van induir el part perquè el seu metge se n'anava de viatge i el volia cobrar.

"Estava al quiròfan ja per entrar, una auxiliar em va preguntar de quantes setmanes estava i quan li vaig dir "de 38" li va sobtar i li va dir al metge: 'Com és que de 38 ja l'hi fem?' I li va respondre: 'És que d'aquí dos dies marxo a Bali i perquè ho cobri el meu company, ho cobro jo'".

Hi ha dones que després de parir arriben a la conclusió que els han practicat una cesària o els han induït el part sense motiu mèdic, com l'Agnès Pàmies:

"No em van informar d'alternatives que tenia per girar-lo o atendre un part de natges, que hi ha hospitals que ho fan, i directament em van programar una cesària abans que arribés a terme".

El cas és que a la privada, l'any 2016 el 38,3% dels naixements van ser per cesària. Molts més que a la pública, on van ser el 22,7%. La taxa global, 27,4%, és manté força estable els darrers anys i està per sobre de les recomanacions de l'OMS, però és similar a la dels països del nostre entorn. Hi ha raons sociodemogràfiques que ho justifiquen en part, com que cada cop tenim els fills més tard, segons ha explicat Lluís Cabero, director de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital QuirónSalud Barcelona:

"A mesura que l'edat de la mare augmenta, augmenta la probabilitat de tenir problemes, i aquests problemes de vegades s'han de tractar amb una cesària. El que sí que ja és més controvertit, i evidentment no acceptable, és que s'indueixi perquè la gestant ho demana o perquè al metge li va bé. Les coses no van així. Això és un acte biològic i com menys hi interferim, millor".

Però parir, tot i que és un acte natural, també té riscos. I per això, les autoritats sanitàries diuen que, en un país com el nostre, sempre es programaran parts, i es farà en horari laboral, quan els centres mèdics tenen tots els recursos activats, segons Jordi Monedero, adjunt a la Direcció General de Planificació en Salut.

"La gent pot tenir la percepció que això ja no passa. i quan tu vas a mirar els resultats amb els informes que es publiquen veus que la mortalitat no és zero".

En el que tothom coincideix és que el primer dret de tota persona és néixer bé i de forma segura.

ARXIVAT A:
Salut

VÍDEOS RELACIONATS