Més mossos i Guàrdia Urbana per "recuperar la qualitat" del Port Olímpic de Barcelona

Albert Batlle, tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, anuncia que també s'hi vol reforçar la seguretat privada i instal·lar-hi més càmeres

Juli RodésActualitzat

Reforçar la presència policial, tant dels Mossos d'Esquadra com de la Guàrdia Urbana, al Port Olímpic i el front marítim de Barcelona des d'aquest mateix cap de setmana.

Aquesta és la primera de les "mesures d'urgència" que s'han adoptat avui en una reunió celebrada per "mirar de recuperar la qualitat" d'aquest espai de la ciutat. Mesures que "es prolongaran durant tot el mes d'agost", segons ha explicat Albert Batlle, el nou tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona.

La reunió, en què han participat gairebé totes les parts implicades, es va convocar amb "màxima urgència" arran de l'homicidi que hi va haver la matinada de diumenge, quan un home va morir al carrer Marina després d'una baralla que podria haver començat a l'interior d'un local del Port Olímpic.

 

 

Albert Batlle ha qualificat aquesta mort de "punt d'inflexió", el "desencadenant de la necessitat d'aquesta reflexió comuna" sobre la situació al Port Olímpic i el front marítim de Barcelona.

Des d'aquest cap de setmana, doncs, dues furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i dues més de la Guàrdia Urbana s'afegiran al dispositiu de seguretat habitual fins ara al Port Olímpic i el front marítim de Barcelona.


"Seguirem apretant"

Batlle ha remarcat que el reforç policial no només és per fer funcions de seguretat ciutadana, sinó també de policia administrativa, que exerceix la "funció inspectora".

El tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona ha volgut deixar clar més d'una vegada, durant la roda de premsa posterior a la reunió, que "la funció inspectora i correctora continuarà": hi haurà un "augment de la vigilància de les condicions d'obertura dels locals" d'oci nocturn en aspectes com "l'aforament i els nivells sònics".

En aquest sentit, ha posat l'exemple de dos locals que havien estat precintats pel Districte de Sant Martí, per excés d'aforament, i que, després d'haver presentat recurs, el jutge els ha permès reobrir. De tota manera, ha assegurat Batlle, "hi seguirem apretant".


"Més càmeres de vigilància"

Batlle ha reconegut que en els últims temps s'ha produït un "desbordament de l'ordenació de l'oci nocturn" i ha remarcat la voluntat que el Port Olímpic i el front marítim de Barcelona siguin "un espai de convivència, de civilitzada activitat d'oci, esport i gastronomia".

Per aconseguir-ho també es volen adoptar altres mesures, més enllà del reforç policial, que necessiten més temps per aplicar-se: augmentar-hi el nombre de càmeres de seguretat, i també la presència de vigilants de seguretat privada, "que facin tasques de suport" a les forces de seguretat.

La instal·lació de més càmeres de seguretat es vol fer també en els itineraris d'accés a les zones de lleure del front marítim i el Port Olímpic. Algunes les han d'instal·lar els operadors privats, perquè afecten el seu àmbit; altres corresponen al gestor del port i, d'altres, a l'Administració.

En qualsevol cas, però, han de ser autoritzades per la comissió de videovigilància, que presideix el president del TSJC.

 

 

Més a llarg termini, Batlle també ha anunciat, a partir del setembre, la creació de dos grups tècnics de treball per estudiar més mesures per al front marítim i el Port Olímpic.

Dos grups diferents perquè "la problemàtica és diferenciada" en cada àmbit: al Port Olímpic, el principal problema, ara mateix, és la inseguretat, mentre que al front marítim hi predomina la sobreocupació i els problemes que se'n deriven.


Més punts violeta

Batlle també ha anunciat que es vol prestar atenció especial a la violència sexual, augmentant-ne els denominats punts violeta d'atenció a les víctimes i reforçant els protocols dels serveis socials i els protocols policials, als quals s'afegirà la Guàrdia Urbana.

Es dona la circumstància que, a principis de juliol es van denunciar dues agressions sexuals ocorregudes amb 24 hores de diferència en el front marítim de Barcelona, a una menor d'edat i a una dona, que haria ocorregut a la platja.


"Complicitat"

Davant de la premsa, Batlle ha volgut posar en valor l'"altíssim nivell de complicitat" dels participants a la reunió, de qui ha confessat que, d'una banda, "m'ha agradat molt la presència de restauradors" i que, de l'altra, ha lamentat l'absència de titulars de locals d'oci, perquè només n'hi ha acudit un.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut