Les dones japoneses, més afectades mentalment per la covid
Les dones japoneses, més afectades mentalment per la covid

Més morts per suïcidi al Japó durant un mes que per Covid en tota la pandèmia

La tendència afecta especialment les dones, que pateixen més precarietat laboral i més càrregues familiars durant la pandèmia

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Tot i no ser un dels països amb les mesures més restrictives per la pandèmia, els suïcidis al Japó han escalat a l'octubre fins als 2.153, mentre que el còmput total de víctimes mortals per la Covid-19 al país és actualment de 2.075, segons la universitat John Hopkins.

Segons la CNN, els experts ja havien advertit que la Covid podria empitjorar la salut mental, com a conseqüència de l'atur generalitzat, l'aïllament social i un increment de l'ansietat relacionada amb la pandèmia.

 

El doble de suïcidis que a la resta del món

Amb 18,5 suïcidis per cada 100.000 habitants, el Japó és, segons l'OMS, un dels països amb una de les taxes de suïcidi més altes del món, només superada per Corea del Sud a la regió. Això suposa gairebé el doble de la mitjana mundial anual.

Darrere les elevades taxes de suïcidi al Japó hi ha diferents factors: com la pressió escolar, les llargues jornades laborals o la soledat generalitzada. En tot cas, segons el Ministeri de Salut del Japó la tendència havia anat a la baixa durant els últims 10 anys. La pandèmia, però, ha tornat a invertir la tendència i ha afectat sobretot les dones.

 

Les dones, les més febles

A l'octubre, el nombre de suïcidis femenins ha augmentat gairebé un 83%, mentre que entre els homes l'increment ha estat d'un 22%. Tot i això, en nombres absoluts, els suïcidis masculins segueixen sent superiors. La diferència podria estar relacionada amb la major precarietat laboral de les dones japoneses.

L'organització internacional sense ànim de lucre CARE ha fet un estudi sobre 10.000 persones, que assegura que durant la pandèmia el 27% de les dones japoneses van informar que havien crescut els seus problemes de salut mental, en comparació amb el 10% dels homes. A banda de la feblesa laboral, hi hauria influït, segons l'informe, que les dones han assumit majoritàriament el benestar i la salut dels fills que no han pogut acudir a l'escola per la pandèmia.

Japó té una de les taxes de suïcidi més altes del món
El Japó té una de les taxes de suïcidi més altes del món (Kimimasa Mayama / Efe)

 

Una tendència possiblement global

A falta de conèixer les dades actualitzades sobre suïcidis de la majoria de països industrialitzats, els experts temen que les dades del Japó podrien fer preveure l'impacte de la pandèmia en la salut mental de la població mundial.

En tot cas, una enquesta dels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units ja va advertir a l'estiu que 1 de cada 10 persones preguntades havien considerat seriosament la possibilitat del suïcidi, el doble que al 2018. També al Regne Unit, un estudi psiquiàtric va detectar a l'octubre que els pensaments de suïcidi s'havien disparat durant les primeres setmanes de confinament, sobretot entre les dones i els joves.

 

ARXIVAT A:
Covid-19SalutCoronavirus
Anar al contingut