Guants i mascaretes a la costa blava (Font: Opération Mer Propre)

"Més mascaretes que meduses": alerten del rastre que pot deixar la Covid al mar

Guants i mascaretes arriben a les platges de tot el planeta, la brossa de la Covid ja es troba al fons marí i causa un gran impacte mediambiental

Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

El mar s'està omplint de guants i mascaretes que s'han convertit en residus i arriben al medi natural i causen un gran impacte mediambiental. Tenen una elevada composició plàstica, són difícilment degradables i durant dècades poden despendre substàncies tòxiques.

Diferents organitzacions han mostrat el rastre de la brossa generada per la Covid al mar per conscienciar de la importància de fer una correcta gestió d'aquests residus.

L'ONG Opération Mer Propre ha compartit a les xarxes socials el fons del Mediterrani francès, concretament a la Costa Blava. A les llaunes, burilles, gots de plàstic, ampolles... ara s'hi sumen guants i mascaretes.

Des d'aquesta ONG alerten que, si continuem així, "hi ha el risc que aviat hi hagi més mascaretes que meduses al Mediterrani".

L'Organització Oceans Asia assegura que les platges estan plenes de mascaretes, com demostren les imatges a l'Illa de Soko a Hong Kong.

La bussejadora turca Sahika Ercumen va fer una immersió al Bòsfor, a Istanbul, per mostrar la quantitat de brossa que hi ha a l'aigua:

 

Els experts reclamen la reducció de plàstics d'un sol ús

Un estudi internacional, amb participació d'experts de centres d'Espanya, Portugal i el Canadà, ha reclamat reforçar les polítiques de reducció de plàstics davant de l'augment de residus provocat per la crisi sanitària de la Covid-19.

La investigació, publicada a la revista "Science of the Total Environment", desplega una avaluació global dels efectes de la pandèmia en l'aplicació de lleis contra la contaminació de plàstics i subratlla la necessitat d'incrementar l'ús de materials respectuosos amb el medi ambient.

 

Segons l'estudi, en què hi ha participat l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), els plàstics d'un sol ús van representar el 2018 un 46% del total de residus plàstics en el món, una xifra que els experts alerten que creixerà per l'augment en la producció de mascaretes, equips de protecció individual i guants de plàstic.

S'estima que al món gastem 129.000 milions de mascaretes i 65.000 milions de guants de plàstic cada mes.

World Wild Fund for Nature alerta que, si només un 1% de les mascaretes que fem servir acabessin a la natura, quilos de mascaretes, contaminaran el medi ambient.

Des de Greenpeace també reclamen l'ús de material reutilitzable en el marc de la Covid. Asseguren que, a Espanya, la crisi sanitària ha suposat un augment del consum d'envasos d'un sol ús, més d'un 15%.

 

El govern espanyol ha comprat més de 659 milions de mascaretes quirúrgiques i alerten que, si cada una conté uns 2 grams de polipropilè, només aquestes mascaretes poden suposar un increment de 1.318 tones de plàstic que en gran mesura es descompondran en microplàstics.

 

Gestió dels residus

Durant el confinament, els residus de la llar s'han disparat, s'ha duplicat la quantitat de residus. Des del Consorci de Residus del Vallès Occidental, detallen on va cada element de protecció:

 

Les mascaretes, els guants de làtex o de nitril i les pantalles protectores: van al rebuig, al contenidor gris.

Les ampolletes de solucions hidroalcohòliques van als envasos, al contenidor groc.

 

Un paper de vàter o mocador d'un sol ús mocat, en la situació actual de persones asimptomàtiques, millor al rebuig i en paperera en tapa i bossa de plàstic. En condicions normals aniria a l'orgànica.


ARXIVAT A:
Medi ambient Crisi climàtica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut