Més lluny del pacte? Junts s'obre a investir Aragonès i quedar-se fora del govern

Des de Junts insisteixen que no se senten interpel·lats per l'acord entre els republicans i la CUP i contemplen la possibilitat de quedar-se a l'oposició

Actualitzat

Dimarts passat, en plenes vacances escolars de Setmana Santa, fracassava la segona sessió d'investidura de Pere Aragonès i s'obria un nou període de negociacions entre Junts i ERC per mirar d'arribar a un acord de govern. Però a punt d'acabar la Setmana Santa, l'acord entre totes dues formacions sembla encara més lluny que abans.

Des de Junts no se senten interpel·lats per l'acord entre els republicans i la CUP. I si no hi ha un acostament amb Esquerra, obren per primera vegada la possibilitat de facilitar la investidura de Pere Aragonès i deixar que governi en minoria.

Jordi Sànchez diu en una entrevista a La Vanguardia que no especularan amb una repetició electoral i apunta que hi ha sectors d'Esquerra que voldrien un acord amb els comuns i la CUP. I assegura: "Si és això el que volen, que ho diguin i nosaltres els votarem." I, per tant, Junts votaria a favor d'un hipotètic govern en minoria d'Esquerra i Comuns, si és això el que trien, segons Jordi Sànchez.

En la mateixa línia, Elsa Artadi insisteix en una entrevista a l'Ara que Junts només entrarà al govern si hi ha un acord de legislatura amb Esquerra. I que l'acord de republicans i cupaires no se'l fan seu: "A nosaltres ens interpel·len els acords que nosaltres fem, que nosaltres fem amb Esquerra Republicana. L'acord que hagi fet Esquerra amb la CUP o amb qui sigui, a nosaltres no ens interpel·la. No té sentit pensar que podem governar conjuntament i que una de les parts faci acords bilaterals amb tercers."

La desconfiança de la CUP

No aplana el terreny que la CUP desconfiï públicament de candidats de Junts. "Hi ha certa gent, que per les polítiques que ha impulsat, pels seus posicionaments públics, no respon gaire a aquest viratge a l'esquerra," insinua Eulàlia Reguant 

En declaracions a Europa Press el dilluns de Pasqua, Reguant ha explicat que hi ha hagut "molt poques" negociacions a tres bandes. L'última cita entre tots tres va ser abans de la constitució del Parlament. Els cupaires sí que s'han reunit un cop amb Junts, però, segons la diputada de la CUP, tenen "la sensació és tenen massa ganes de parlar, com a mínim amb la CUP". 

Des d'Esquerra, però, mantenen que continuen treballant per buscar l'acord amb Junts, com assegura Marta Villalta: "Ens hem de coordinar, ens hem d'aplegar en uns espais de debat i de treball que ens permetin construir una estratègia conjunta, superar els retrets."

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC també ha garantit que l'acord que els republicans han aconseguit amb la CUP es complirà íntegrament i que no es modificarà cap punt després de l'eventual pacte de govern al qual arribin amb Junts: "La CUP no ha de témer res".

Malgrat tot, Eulàlia Reguant ha elevat un xic el to qualificant als republicans de "tímids," per no ser capaços de portar la contrària als postconvergents, "com un germà petit" que no gosa enfrontar-se amb el gran. I ha sentenciat que, amb la seva postura, Junts pretén "guanyar als despatxos el que va perdre a les urnes". 

Amb una Setmana Santa amb menys contactes entre els partits, l'acord sembla més lluny.

ARXIVAT A:
ERCJxCatCUPGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut