Nens en una botiga de carrer a Jakarta
La pandèmia ha obligat molts infants a intentar obtenir ingressos. En la imatge, una botiga de carrer a Jakarta, Indonèsia (Reuters/Willy Kurniawan)

Més d'un milió d'infants al món es queden sense pare, mare o tutor legal per la Covid

El primer estudi sobre el que anomenen "pandèmia amagada" mostra que per cada dues morts per Covid un infant ha perdut almenys una de les persones que en tenen cura

Xavier DuranActualitzat

Més d'un milió i mig d'infants a tot el món han perdut el pare o la mare, un avi o àvia o algun cuidador directe a causa de la Covid-19. Així ho assenyala un estudi internacional publicat a la revista The Lancet, encapçalat per Susan Hillis, dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units.

Els autors han analitzat dades de 21 països, que representen el 77% de les morts mundials per Covid. Les dades corresponen al període entre l'1 de març del 2020 i el 30 d'abril del 2021.

Després, els investigadors han utilitzat models matemàtics per extrapolar les dades i calcular la quantitat de nens orfes o mig orfes arreu del món.

Les dades concretes indiquen que 1.134.000 infants van perdre el pare, la mare o una altra persona que en tenia la custòdia. Afegint-hi els infants que van perdre un avi o àvia que hi convivia o un cuidador secundari, la quantitat puja a 1.562.000.

Com que en aquest període hi va haver una mica més de tres milions de morts, això significa que per cada dues morts per Covid, un infant perdia el pare, la mare o un cuidador.

Entre els 21 països dels quals es van analitzar les dades, el més afectat és el Perú, amb 10,2 orfes o mig orfes per cada mil nens.

El segueixen Sud-àfrica (5,1), Mèxic (3,5), el Brasil (2,4), Colòmbia (2,3), l'Iran (1,7), els Estats Units (1,5), l'Argentina (1,1) i Rússia (1,0).

El nombre d'infants orfes supera el nombre de morts per Covid d'entre 15 i 50 anys. I de tots els infants, els que han perdut el pare són entre dues i cinc vegades més que els que han perdut la mare.

Pel que fa a l'estat espanyol, un dels 21 països estudiats, els nens i nenes que van perdre el pare van ser 1.692 i els que es van quedar sense mare, 618. Si s'hi afegeix l'estimació dels que van perdre un avi o àvia i un cuidador secundari, el total puja a 5.979.

Per edats del progenitor, el grup més nombrós era el de 50 a 59 en homes i de 40 a 49 en dones.


Accions urgents

El nombre d'orfes continuarà creixent i la primera signant del treball, Susan Hills, demana mesures immediates per ajudar aquests infants:

"Els nostres resultats subratllen la urgent necessitat de prioritzar aquests infants i invertir en programes i serveis basats en l'evidència per protegir-los i donar-los suport des d'ara mateix i continuar aquest suport durant molts anys en el futur –perquè l'orfenesa no se'n va."

Es calcula que abans de la pandèmia hi havia a tot el món 140 milions d'infants orfes. Segons els autors, que citen diversos estudis, aquests nens i nenes tenen més risc d'experimentar problemes mentals, violència física, emocional o sexual i pobresa. I afegeixen que aquestes adversitats augmenten el risc de suïcidi, d'embaràs en l'adolescència, de malalties infeccioses --inclosa la sida- i malalties cròniques.

La pèrdua d'un avi o àvia té molta importància, perquè segons els autors, hi ha proves que a molts llocs juguen papers clau per tenir cura o per donar suport financer als seus nets.

Per això, una altra de les autores, Lucie Cluver, de les Universitats d'Oxford i de Ciutat del Cap, demana vacunar els cuidadors, especialment si són gent gran. També fa un càlcul impactant:

"Hem de respondre amb rapidesa, perquè cada 12 segons un infant perd el seu cuidador per Covid."

 

També demana una actuació urgent un dels autors principals, Seth Flaxman, de l'Imperial College de Londres, que anomena aquest efecte sobre l'orfandat "la pandèmia amagada":

"L'epidèmia fora de control de Covid altera de manera abrupta i permanent les vides dels infants que queden enrere. Demà és massa tard per als infants reclosos en un orfenat, que creixeran profundament danyats per l'experiència."

Els autors afirmen que les dades obtingudes, tot i ser molt elevades, poden ser molt inferiors a les reals, perquè en alguns països no han obtingut informació sobre excés de morts i havien d'utilitzar les atribuïdes directament a la Covid, que no sempre han estat registrades.

Per això, han desenvolupat també una calculadora que dona gairebé en temps real i per països l'estimació d'orfes a causa de la Covid i que mostra com aquesta "pandèmia amagada" no para d'augmentar el seu impacte.

ARXIVAT A:
Covid-19
Anar al contingut