Més d'un centenar d'incendis forestals cremen a Astúries i Cantàbria

Només al principat hi ha 97 focs actius, que han augmentat respecte a diumenge
Més d'un centenar d'incendis forestals cremen a Astúries i Cantàbria

Més d'un centenar d'incendis forestals cremen a Astúries i Cantàbria

Només al principat hi ha 97 focs actius, que han augmentat respecte a diumenge
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

A diversos municipis de Cantàbria, com San Román, el foc s'ha acostat a nuclis habitats (EFE)

Astúries i Cantàbria comencen la setmana amb gairebé 120 incendis forestals actius. La pitjor part se l'emporta el principat, que té 97 focs actius. A Cantàbria han baixat de 61 a 21, però aquesta matinada s'han viscut situacions de risc per a les persones o per habitatges o altres edificis en cinc municipis.

Aquests quatre incendis més perillosos són a Puente Viesgo, Los Tojos, Penagos, Liérganes i Rionansa.

Com la resta, es van originar diumenge a partir de les set de la tarda, coincidint amb el moment de més intensitat del vent del sud i del sud-oest.

A mitjanit, Protecció Civil de Cantàbria ha activat el pla Infocant amb el nivell 1.

 

El municipi càntabre de San Román ha estat un dels afectats pels nombrosos focs forestals declarats diumenge (EFE)

 

L'operatiu d'extinció inclou 102 agents del medi natural, grups d'agents forestals i bombers de Cantàbria.

A Astúries, lluny de disminuir, el nombre d'incendis ha augmentat respecte a ahir a la nit, quan el Servei d'Emergències del principat (SEPA), n'havia comptabilitzat 77.

Aquest dilluns gairebé la meitat dels 78 municipis asturians tenen algun incendi. Està activat el pla Infopa amb el nivell 2.

La situació més complicada es viu als municipis de Narcea, Somiedo, Tineo i Allande, on una família ha hagut de ser desallotjada per la proximitat del foc al seu habitatge.

 

Un dels bombers desplegats en el municipi asturià de Labares (EFE)

 

El risc d'incendi es manté en el nivell extrem a 25 municipis i molt alt a la resta, a causa de les temperatures altes i de la humitat baixa.

També a causa del vent, que diumenge ha impedit la intervenció dels mitjans aeris i ha afavorit l'existència de llengües de foc de fins a 30 metres eal sud-oest del principat.

Les tasques d'extinció seran abordades per més de 300 efectius dels bombers del SEPA, de les Brigades d'Incendis Forestals (BRIF) i també de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que aquesta nit ha traslladat a Astúries 50 efectius i sis autobombes.

A més, una trentena de persones s'encarreguen de la coordinació i l'atenció ciutadana.

 

Dos bombers miren d'extingir les flames al municipi asturià de Labares (EFE)

 

Fins a les 6 del matí el telèfon 112 d'Astúries ja havia atès, aquest dilluns, més de 400 trucades. Diumenge en va atendre fins a 3.287.

Pel que fa als mitjans materials, aquest matí està previst que s'incorporin dos hidroavions i un helicòpter, que s'afegiran als quatre helicòpters que ja estaven actius el cap de setmana.


La majoria dels incendis, intencionats

El conseller de Presidència del govern d'Astúries, Guillermo Martínez, ha declarat aquest matí que, encara sense tenir totes les dades, sembla que més del 80% dels focs forestals que s'han declarat aquest cap de setmana tenen un origen intencionat.

En els últims anys, dues onades d'incendis, el desembre del 2015 i l'octubre del 2017, el foc va arrasar, a Astúries, 16.048 hectàrees i 12.916 hectàrees, respectivament.


Els ecologistes acusen el Parlament asturià

La Coordinadora Ecologista d'Astúries ha acusat el Parlament asturià d'haver "rebaixat" les mesures per combatre els incendis forestals.

"Som davant d'una irresponsabilitat sense precedents per part del Parlament asturià, que ha rebaixat les mesures de lluita contra els incendis forestals quan haurien d'haver-les augmentat."


En un comunicat emès aquest dilluns, els ecologistes asseguren que els focs "estan relacionats, d'una manera o una altra, amb la generació de pastures per a la ramaderia". Serien, per tant, intencionats, com també ha afirmat el govern.

ARXIVAT A:
Incendis