Concentració de rebuig de l'assassinat d'una dona a mans de la seva exparella, que tenia una ordre d'allunyament, a Dénia (Natxo Fran…
Concentració de rebuig de l'assassinat d'una dona a mans de la seva exparella, que tenia una ordre d'allunyament, a Dénia (Natxo Francés/EFE)
Madrid

Més dones assassinades per violència masclista en 10 mesos que en tot el 2018

49 dones han mort a mans de la seva parella o exparella fins al 22 d'octubre, xifra que supera les 48 de tot l'any passat

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'Helena tenia 44 anys i és la 49a dona assassinada aquest any per la seva parella o exparella. Aquest feminicidi, a Dénia, és l'últim, per ara, de la llarga llista de víctimes mortals que, amb data 22 d'octubre, ja supera els registres del 2018, quan les dones assassinades van ser 48.

La dona assassinada al municipi alacantí havia denunciat la seva exparella i tenia una ordre de protecció de risc considerat mitjà, que no li ha evitat la mort.

A més del seu cas, la delegació del govern espanyol per la violència de gènere ha comptabilitzat a la llista els dos casos que es van saber diumenge. D'una banda, el d'una dona de 40 anys de La Zubia, a Granada, l'home de la qual es va matar després d'assassinar-la.

De l'altra, també el d'una jove de 25 anys, de Vic. En aquest cas, els Mossos d'Esquadra van detenir la seva exparella, de 29 anys.

 

El 2018, la xifra més baixa

Encara no ha acabat l'octubre i la xifra total de víctimes ja és gairebé un 14% més alta que la de l'any passat a aquestes alçades de l'any. I encara hi ha alguns casos en investigació, de manera que el balanç podria créixer encara que no hi hagués cap crim més.

Des del 2003, quan es va començar a comptabilitzar de manera oficial, la xifra de dones assassinades per violència masclista s'eleva a 1.024.

L'any passat, amb 48 dones mortes, va ser el que va tenir un balanç menor de víctimes des de l'inici del registre oficial. El pitjor any va ser el 2008, amb 76 víctimes mortals.

Aquesta xacra també arriba als fills d'aquestes dones. Des del 2013, 30 menors han mort a mans dels seus pares o les parelles de les seves mares, dels quals tres són d'aquest any. I 267 han quedat orfes, 37 des de principis d'any.

 

A Catalunya moren de mitjana dues dones al mes per aquest tipus de violència, la gran majoria a mans de les seves parelles.

El telèfon d'atenció per a casos de violència masclista és el 900 900 120. A través del telèfon, s'assessora sobre quines opcions i recursos existeixen per fer front a aquest tipus de violència.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Feminisme
Anar al contingut