Més del 70% de casos que arriben al telèfon antibullyng fa mesos o anys que duren

Més del 70% de casos que arriben al telèfon antibullying fa mesos o anys que duren

Els experts alerten sobre l'assetjament escolar a través dels xats i les xarxes socials, més difícil de detectar i erradicar

RedaccióActualitzat

El telèfon contra l'assetjament escolar del Ministeri d'Educació va rebre més de 5.500 trucades relacionades amb possibles casos d'assetjament escolar, conegut també amb la paraula anglesa bullying.

La dada s'ha fet pública coincidint, aquest 2 de maig, amb el Dia Mundial contra l'Assetjament Escolar.

Gairebé el 80 per cent de les trucades són de pares, mentre que les denúncies fetes directament pels menors no arriben al 4 per cent.

Gairebé la meitat dels casos afecten nens i nenes d'entre 10 i 13 anys, a parts pràcticament iguals. En aquest sentit, els experts alerten que el pas de la primària a la secundària és un dels moments més propicis per al bullying.

 

 

L'assetjament psicològic més comú són els insults, i els cops i les empentes predominen com a maneres de fer assetjament físic.

També és freqüent el ciberassetjament, aquell que es fa a través de dispositius tecnològics i de les xarxes socials. Aquí, el més denunciat són les amenaces, els insults i les burles.

Més de la meitat de totes les trucades rebudes al Ministeri d'Educació sobre assetjament escolar fan referència a casos que passen diàriament. La majoria, a més, passen des de fa temps: mesos o, fins i tot, anys.

 

 

Les xifres facilitades pel Ministeri d'Educació comptabilitzen les trucades rebudes entre el novembre del 2017 i l'octubre del 2018, que han baixat respecte a les rebudes durant els dotze mesos anteriors.

La baixada no és deguda a la disminució de les denúncies, sinó al fet que, en aquest temps, diverses comunitats autònomes també han posat en marxa telèfons contra l'assetjament.


Catalunya

En el cas de Catalunya, les xifres d'assetjament escolar facilitades a TV3 pel Departament d'Educació fan referència als casos que arriben a la justícia a través de denúncies: l'any 2017 van ser 29, mentre que el 2018 van ser 20.

Aquest 2019, en els primers quatre mesos de l'any, hi ha 3 casos d'assetjament escolar a Catalunya que han arribat als jutjats.


El ciberassetjament, un cas a banda

Segons Educació, a més, els casos de ciberassetjament, a Catalunya, ja són gairebé un de cada quatre.

Aquestes dades coincideixen amb les de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per al conjunt d'Espanya.

 

 

El ciberassetjament preocupa especialment els experts, perquè les seves característiques fan que sigui més difícil de detectar i que, alhora, pugui tenir uns efectes més nocius sobre la víctima.

Això passa perquè, d'una banda, a través dels xats i de les xarxes socials, els comentaris dels assetjadors de seguida poden arribar a moltes persones.

La víctima, a més, sovint té una sensació d'indefensió més gran, perquè, a diferència de l'assetjament fet cara a cara, l'atac fet a internet perdura en el temps i sembla impossible d'erradicar.


Un de cada quatre nens, agressor

Quants nens pateixen algun tipus d'assetjament a l'escola? Segons un estudi presentat l'any passat per l'ONG Save the Children, més de la meitat han rebut, sobretot, burles, cops i rumors falsos sobre ells.

A l'altra banda del conflicte, una quarta part reconeixen haver participat en algun acte d'assetjament.


Poca formació als docents

Des de Save the Children, a més, denuncien que, tot i que a moltes escoles s'han adoptat plans per combatre l'assetjament, la majoria dels docents no han rebut cap formació específica per detectar i combatre aquestes pràctiques.

ARXIVAT A:
Assetjament escolar
Anar al contingut