Pla obert on es pot veure un camp d'oliveres afectat per la llevantada a l'Albi, amb diversos arbres arrencats per la força de l'aigu…
Pla obert on es pot veure un camp d'oliveres afectat per la llevantada a l'Albi, amb diversos arbres arrencats per la força de l'aigua, el 29 d'octubre de 2019. (Horitzontal)

Més del 50% de les finques de l'Albi són inaccessibles una setmana després de la llevantada

Actualitzat

ACN L'Albi.-Més del 50% de les finques del terme de l'Albi (Garrigues) són encara inaccessibles una setmana després de la important llevantada que va afectar el municipi provocant importants desperfectes al nucli urbà però també a tot l'entorn rural. El president de la Cooperativa de l'Albi, Josep Cunillera, ha explicat que això provocarà, entre d'altres, que es retardi entre 10 i 15 dies l'inici de la collita de l'oliva, que en aquest municipi està integrada a la DOP Garrigues. L'ACN ha recorregut part dels camins de l'entorn del poble i la imatge és devastadora amb punts completament intransitables, desenes de marges de pedra arrasats, oliveres tombades per la força de l'aigua i ponts barrats per l'acumulació de vegetació arrossegada pel riu.

Per Josep Cunillera es fa "impossible" fer un càlcul aproximat dels desperfectes que ha provocat la llevantada al sector agrícola de l'Albi i el seu entorn. El president de la Cooperativa assegura que la primera prioritat és recuperar el poble i considera que és allà on s'han de centrar tots els esforços humans i materials per tornar a la normalitat. Això no obstant, alerta que la situació a l'entorn rural del municipi és de "devastació" i que caldrà molt temps per poder veure els camps com havien estat fins ara.L'aigua s'ha endut moltes oliveres i ametllers però també ha deixat impracticables les parcel·les on en pocs dies s'hi hauria d'haver plantat cereal. I es que més enllà dels punts per on passen el riu Gorgs i Set pel terme municipal, les altres valls de la zona es van convertir la matinada del dimarts de la setmana passada en autèntics rius que s'ho van emportar tot. Un dels principals desperfectes és l'esfondrament de desenes de murs de pedra seca que serveixen per fer la delimitació entre finques i fixar un punt de distància vertical entre elles. Aquests murs centenaris "costaran molt de refer", assegura Cunillera, ja que les pedres pesen molt i és complicat fer entrar maquinària pesant als trossos per poder-hi operar.En aquest sentit, moltes de les pedres d'aquests murs han quedat escampades per les finques de cultiu i ara també serà complicat retirar-les per les seves grans dimensions. Aquesta serà una de les prioritats per recuperar la normalitat, segons Cunillera, ja que fins que no s'hagin netejat les parades, no s'hi podrà treballar i això ja provocarà, d'entrada, que la sembra del cereal es retardi setmanes, potser fins al desembre, la qual cosa comportarà que s'hagin de plantar varietats de cicle més curt.L'altra prioritat serà recuperar els camins. Molts estan destrossats, amb aragalls de grans dimensions i profunditat que els fan intransitables. Una part del terme està totalment incomunicada perquè un pont que travessa el riu Set ha quedat completament tallat per l'acumulació de restes vegetals que va arrossegar l'aigua. Cunillera espera que aquest sigui un dels primers punts on s'actuï per netejar ja que sinó l'accés a les finques de l'altra banda per poder comprovar els danys no es podrà fer en moltes setmanes. A l'Albi hi predomina el cultiu de l'olivera, que en un any registra una producció mitjana de 600.000 quilos. Això no obstant, també hi ha molt cultiu de cereal, ametllers i en menor mesura vinya i pistatxers. Precisament una de les poques finques de vinya que hi ha al municipi ha quedat seriosament afectada ja que l'aigua li va passar totalment per damunt i això ha fet que ara estigui plena de fang i residus que transportava la riuada dels horts que hi ha més amunt.

Anar al contingut