Moscou

Més de mil detinguts a Rússia en les manifestacions "No és el nostre tsar!"

L'opositor Navalni ha arribat a la concentració a Moscou però de seguida ha acabat al lloc habitual, al furgó de la policia

RedaccióActualitzat

Dilluns, Putin inaugurarà una nova legislatura fins al 2024. I aquest dissabte l'oposició ha convocat protestes en més de 80 ciutats de tot el país, declarades il·legals per les autoritats. Hi ha hagut més de mil detinguts.

La vida del dissident a Rússia és dura. Una altra vegada no els han donat permís per les protestes. Tampoc a Moscou, la capital. I a sobre, hi arriben grups pro-Putin a provocar-los.

L'opositor Navalni ha volgut escalfar l'inici del nou mandat presidencial amb aquestes protestes a tot Rússia sota el lema "No és el nostre tsar".

Navalni aquesta vegada ha aconseguit anar més enllà que en altres ocasions: ha arribat a la concentració a Moscou. De seguida, però, ha acabat al lloc habitual, al furgó de la policia.

 

 


Hi ha hagut més de 1.200 detinguts a tot el país, segons una organització que monitoritza l'actuació policial. Xifra altíssima si tenim en compte que les protestes han estat més aviat poc concorregudes. Amnistia Internacional ha condemnat tant les limitacions per protestar com la violència policial desproporcionada.

Un dels crits que s'ha sentit contra la policia ha estat el de "Vergonya!". No poden estar gaire orgullosos de la seva actuació, ja que, quan hi ha hagut agressions per part de contraris a les manifestacions i participants a la concentració, la policia no ha actuat. En canvi, si ho ha fet contra els joves que estaven drets sense fer res.

Dmitri, un jove que ha participat a la manifestació, es queixava:

"Hauria vingut molta més gent si no fos per la censura total al nostre país. El nostres canals federals no emeten res del que està passant ara".

El president Putin sembla que pot estar tranquil. Una enquesta del centre independent Levada diu que només el 8% dels russos estarien disposats a afegir-se a protestes massives. El percentatge més baix de la dècada.
El 2012 també abans del nou mandat de Putin hi havia més descontentament. I entre els líders d'aquelles protestes ja despuntava Navalni.

Anar al contingut