L'Església catòlica segueix sent la que té més fidels i més centres de culte
L'Església catòlica segueix sent la que té fidels i més centres de culte
Barcelona

Més de la meitat dels catalans es defineixen com a catòlics i un 18% es declaren ateus

Són dades del primer baròmetre de la religiositat a Catalunya, que s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona

RedaccióActualitzat

Cinc de cada deu catalans declaren tenir creences religioses, malgrat que sis de cada deu es defineixen culturalment com a seguidors d'alguna religió. Són dades del primer baròmetre de la religiositat a Catalunya que s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona.

Més de la meitat dels catalans es defineix com a catòlics, un 18% es declara ateu i un 12% agnòstic.


El director general d'Assumptes Religiosos, Enrique Vendrell, ha recordat que la Constitució protegeix el dret dels espanyols a no revelar la seva adscripció religiosa i, en conseqüència, no existeixen registres de fidels, però ha considerat que la informació que facilita el Baròmetre no dista molt de la realitat.

El treball ha estat elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió a partir de 1.600 enquestes presencials a persones més grans de 16 anys, escollides de forma aleatòria i representatives de tot Catalunya. Per a això, la mostra de l'estudi inclou població immigrada en percentatges d'un 2,5% de persones procedents de països de la Unió Europea i d'un 16,5% originàries de la resta del món.

El 90% dels catalans consideren que hi ha respecte i bona relació entre les diverses confessions religioses. Entre les dades del baròmetre, Vendrell ha destacat que només la meitat de la població és capaç de citar més de tres confessions implantades a Catalunya. El 97% dels enquestats citen de manera espontània la religió catòlica; el 78%, la islàmica, i el 50%, la budista.

Al costat d'aquest resultat, que revela la falta de coneixement de la diversitat religiosa, Vendrell ha destacat que el 61% dels enquestats consideren important que els ciutadans tinguin coneixements mínims sobre les confessions religioses i un 71% estan a favor que el sistema educatiu incorpori una nova assignatura en la qual es doni formació sobre les principals religions del món, com té previst la Generalitat.

També s'ha presentat l'actualització del Mapa de les Religions de Catalunya, que permet conèixer els centres de culte de les diverses confessions implantades a la comunitat catalana, per primera vegada per comarques. L'actualització amb les dades del 2014 mostra l'aparició d'un centenar de nous centres de culte des del 2012.

L'Església catòlica segueix sent la que té un nombre més gran de centres de culte, amb un total de 6.701. Entre les confessions minoritàries, les que disposen de més llocs de culte són les esglésies evangèliques, amb 725. Pel que fa a la resta de confessions, destaca la presència de 256 oratoris islàmics, 118 salons del Regne dels testimonis de Jehovà, que s'han reduït, segons els redactors perquè aquesta comunitat intenta estalviar en locals i reagrupa els fidels.

Anar al contingut