Els clients amb els estalvis atrapats van comprar els anomenats CDA, Certificats de Dipòsits per a Accions (Europa Press)

Més de dos anys amb els estalvis atrapats: 7.500 clients de Triodos encara esperen solució

El banc assegura que abans de l'estiu tindrà en marxa el sistema perquè recuperin part dels diners

Jordina Molas SalortActualitzat

La pandèmia va ser una època de turbulències i canvis en molts aspectes i va comportar, també, maldecaps a molts clients de la banca ètica Triodos Bank. Més de 7.500 clients a tot l'estat van veure com les seves inversions quedaven atrapades al banc i encara no han pogut recuperar els seus diners. Va ser una situació que va afectar tot el grup a escala europea i ara Triodos està preparant una solució per a tots ells, que ha d'arribar abans de l'estiu.
 

La pandèmia va desencadenar el problema

Hi ha més de 43.500 clients de 5 països -Països Baixos, Espanya, Bèlgica, Regne Unit i Alemanya- que van comprar els anomenats CDA, Certificats de Dipòsits per a Accions, per un valor total de 1.250 milions d'euros.

Els CDA són un producte d'inversió, que es destina a reforçar el capital del banc i pot recordar les participacions preferents de les caixes. A canvi, els inversors reben uns rendiments. Aquests títols es compren i venen entre els clients del banc, però aquest sistema es va interrompre amb l'arribada de la pandèmia, perquè hi havia molts inversors que volien retirar els seus diners, però que no van trobar compradors interessats per casar l'operació.

A l'inici del confinament ja hi va haver la primera suspensió d'aquest sistema de compravenda, però va ser per Nadal del 2021 quan Triodos va decidir tancar definitivament aquest mercat. Això va provocar maldecaps i preocupació als afectats que, amb el pas del temps, han començat a posar en comú el seu cas amb altres clients. Els mou l'objectiu compartit de recuperar els seus diners i es debaten entre denunciar o esperar com funciona el mecanisme que els proposa Triodos Bank
 

La solució, abans de l'estiu

La solució que proposa Triodos als clients és que durant el segon trimestre es posi en marxa una plataforma que funciona com la borsa per poder vendre i comprar aquests títols. Seria la manera de poder recuperar els diners, que fins ara han perdut un 30% del seu valor: molts els van comprar per poc més de 80 euros cada títol i ara valen 60 euros. 

Però el preu final al qual acabaran cotitzant estarà marcat per l'oferta i la demanda, com a la borsa, i encara no se sap a quin preu es podran vendre. Susana Cabada, responsable de banca minorista de Triodos Bank a Espanya, assegura que han reforçat la comunicació amb els clients perquè entenguin el funcionament d'aquesta plataforma:

"Ens posem, per descomptat, al seu lloc i això és el que fa que pròximament poguem tenir una solució oberta que els retorni la resiliència i liquiditat."

Triodos diu que tindrà a punt una solució abans de l'estiu perquè els inversors puguin recuperar part dels diners (CCMA)

Decebuts amb la banca ètica

En aquesta situació es troben clients com Rosa Maria Rodríguez, jubilada que va invertir-hi sense afany de guanyar-hi molt, perquè era un moment en què es remuneraven poc els productes d'inversió menys arriscats: "Nosaltres vam dir que, com que no ens donen res enlloc, almenys aquí fas una bona obra. No volem guanys, volem els nostres diners perquè som jubilats i són diners que tenim estalviats per poder fer coses."

O el cas d'una altra afectada que necessitava els diners per comprar-se un pis en plena pandèmia i només ha aconseguit que Triodos li fes un préstec: "Necessitàvem els diners i ens van fer un préstec pel 75% dels estalvis que teníem... bé, que tenim."

Montserrat Roca va posar-hi uns estalvis conscient que eren uns diners que no necessitaria de manera urgent:

"A mi em van dir que ho podia vendre quan volgués. L'única diferència amb la borsa era que trigaria 15 dies a poder-ho vendre. I quan vaig voler vendre em vaig trobar que en comptes de 23.000 euros, en tenia 16.000 i no els podia tocar."

La paradoxa, per a molts clients, és que s'han trobat amb els diners atrapats en un banc ètic, tal com explica Rafa Higueras, que havia fet 2 inversions:

"No volíem una inversió especulativa, ni amb alt interès, estàvem tots amb les accions socials, l'agricultura ecològica, les petites i micro empreses, els micro crèdits..."

Molts d'ells també recorden casos que s'assemblen al de les participacions preferents que havien comercialitzat algunes caixes, com Catalunya Caixa, on els clients van perdre bona part dels seus estalvis. Fins i tot hi ha inversors de CDA que tenien familiars o coneguts que s'hi havien enganxat els dits. 

I ara no veuen clar qui pot estar interessat en aquests títols i si hi entraran especuladors. Des de Triodos, Cabana assegura que estan convençuts que els interessats tindran el mateix perfil que fins ara, amb el que busquen els clients de banca ètica.

"Tenim una comunitat fidel i corresponable amb l'entitat, que entén que es poden fer coses diferents a través de les finances."


Ja han sortit les primeres sentències

La principal queixa dels inversors és que Triodos ha canviat les regles de joc a mitja partida i amb aquest argument alguns ja han denunciat el banc als tribunals. Fins ara hi ha hagut 20 sentències dels primers que van decidir portar el cas a judici, de les quals 14 han sigut a favor de Triodos. A la tardor del 2022, va sortir la primera sentència a Catalunya contra el banc.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBanca
Anar al contingut