Més de 80 dies protestant al Parlament: qui són els activistes que avui han aturat el ple

El col·lectiu Silenci, Plantem Cara es manifesta cada dia, de dilluns a divendres, des de fa setmanes, en contra de la classe política

Montse BassaActualitzat

Una dotzena de persones del col·lectiu Silenci, Plantem Cara han irromput a la sessió de control del govern, aquest dimecres al matí al Parlament. Els manifestants han entrat dins de l'hemicicle des de la tribuna de convidats i han baixat fins davant de la mesa.

Portaven pancartes criticant la classe política, amb lemes com "N'estem farts, de les vostres misèries" o "Ni representants ni legisladors, només sou uns vividors". Aquest és el moment en què han interromput la sessió:


Han rebut aplaudiments dels diputats de la CUP. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha hagut d'aturar el ple uns minuts. Ella mateixa i la vicepresidenta primera de la mesa, Alba Vergés, han parlat uns moments amb els activistes fins que, pacíficament, han abandonat l'hemicicle.

Però la protesta d'aquest col·lectiu no és flor d'un dia. Des del 3 de novembre es manifesten cada dia a les portes del Parlament, de dilluns a divendres.


Volen que els polítics escoltin la ciutadania

Decebuts amb el procés independentista, estan contra la partitocràcia, acusen els polítics de no ser fidels al mandat del poble i els reclamen que escoltin més la ciutadania.

"Ens toca llevar-nos a les sis de matí, agafem el tren a quarts de vuit, arribem a les deu, muntem el xiringuito i fins a les dues", explicaven a TV3. Són una vintena de persones, la majoria jubilades, que pertanyen a sectors professionals diversos. Aquests són els motius de la seva protesta:


Van decidir interpel·lar directament els polítics fins a incomodar-los per reflectir -diuen- el pensament compartit entre molts ciutadans. S'inspiren en la desobediència civil i la lluita no violenta. Tenen com a referent les accions de protesta de Lluís Maria Xirinacs. Reclamen invertir els termes, que qui tingui protagonisme sigui la ciutadania i no la classe política.

"Demanem que siguin dignes d'exercir com a representants del poble, ells representen el Parlament, que pensin que ells representen la nostra voluntat i no el partit", afirma Lluís Pastrana.

"Hem de començar a fer les coses d'una altra manera, de la manera que les fan... no. Estic molt decebuda i molt trista", diu Àngels Alasà.

La seva particular protesta arrenca el 2019. Va començar davant el Palau de Justícia de Tarragona criticant l'acció de jutges, fiscals i policia. Van continuar a Madrid manifestant-se cada dia davant del Tribunal Suprem mentre va durar el judici del procés.

Al Parlament fan cada dia mitja hora de silenci. Aturats, feia setmanes que exhibien les proclames de cara a la cambra mentre, a dins, despertaven un interès relatiu, com si fossin un element més del paisatge. Aquest dimecres, però, han mirat que se'ls escoltés tot interrompent el ple.

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut