Alumnes de l'Institut de Moià interpreten davant els seus companys una de les escenes més conegudes del primer llibre de Harry Potter
Alumnes de l'Institut de Moià interpreten davant els seus companys una de les escenes més conegudes del primer llibre de Harry Potter

Més de 750 alumnes de Moià omplen el municipi de lectures amb motiu de Sant Jordi

Actualitzat

ACN Moià - Més de 750 alumnes de les escoles Pia, Josep Orriols i Roca i de l'Institut han omplert Moià de lectura. Després de setmanes treballant els textos a les aules, aquest divendres al matí els infants i adolescents han interpretat fragments de manera simultània en cinc escenaris repartits pel poble. Amb motiu dels 25 anys de la publicació del primer llibre, s'ha escollit fragments de Harry Potter i també poemes de Pep Molist i Fina Girbés. Com a oients hi tenien els seus mateixos companys, així com també els més menuts de les llars d'infants. La regidora de Cultura, Laia Bonells, ha destacat a l'ACN que es tracta d'una celebració "molt arrelada" amb motiu de Sant Jordi i també és una manera de promoure la lectura "des de la part més lúdica".

Els textos de Fina Girbés o Pep Molist han servit als alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària de l'Escola Pia de Moià i de l'Escola Josep Orriols i Roca per impregnar-se de literatura i recitar-la davant els seus companys. En el cas dels més petits, ells només han fet de públic, mentre que els alumnes de 4t d'ESO s'han encarregat de la coordinació de cada punt de lectura.

Segons la Carla, alumna de 6è de l'Escola Pia, el secret per un bon recital és aprendre's el text. "Si no, no val la pena", ha explicat a l'ACN. El fet que faci teatre com a activitat extraescolar, ha relatat, l'ha ajudat a calmar-se davant el públic a l'hora de llegir. En Martí, company de classe de la Carla, també coincideix en què per estar molt tranquil davant el públic cal aprendre's de memòria el text. "Així segur que no et poses nerviós". Ja fa dies que treballen els seus textos a classe, i a banda de llegir-los bé, també han assenyalat que és rellevant "expressar-los bé". L'Azul és una altra altra companya que fa poc que és a Moià i viurà Sant Jordi per primera vegada. "Sant Jordi és una festa que em sembla molt bonica, sembla com el Sant Valentí que celebrem a l'Argentina però amb llibres i roses", ha assenyalat.

Fa més de deu anys que a Moià se celebra el 'Llegim al carrer', una proposta organitzada pel Centre de Recursos del Moianès, les escoles de Moià, l'Institut i la Biblioteca 1 d'octubre. Entre tots busquen lectures que puguin encaixar amb les edats dels alumnes i que siguin atractives per ells. La directora de la biblioteca, Imma Bover, ha explicat que normalment per triar les lectures busquen alguna efemèride. Enguany s'ha optat per Harry Potter de J.K. Rowling perquè se celebren els 25 anys de la publicació de 'Harry Potter i la pedra filosofal', que a Catalunya va editar Empúries.

Entre les diferents localitzacions de Moià on es llegia, davant de la plaça de l'Ajuntament s'ha pogut veure una representació d'alguns dels fragments més representatius del primer llibre de la saga de Harry Potter, com la tria que fa el barret màgic per assignar cada alumne a les diferents cases de màgia, protagonitzada pel protagonista de la saga.

La directora de la biblioteca, Imma Bover, ha explicat que la relació dels alumnes del municipi amb la biblioteca és habitual. Tot i això, Bover també ha dit que veure'ls créixer envoltats de poesia i lectura en diades assenyalades com aquesta és "molt satisfactori".

Si el temps ho permet, demà la Diada farà sortir al carrer una quinzena d'autors locals perquè interactuïn amb el públic que passejarà pels carrers i les botigues de l'associació de botiguers. Seran autors de Moià, Castellterçol, l'Estany i Calders que han publicat recentment i que de seguida s'han animat a participar, ha explicat la directora de la biblioteca. Cada botiga preveu situar un autor al davant amb una parada on es podran trobar les seves publicacions.

Anar al contingut