Pla obert dels taüts ubicats davant del Palau de la Generalitat en marc de la protesta de SOSnaturaCat. 5 de juny de 2021. (Horitzontal)
Pla obert dels taüts ubicats davant del Palau de la Generalitat en marc de la protesta de SOSnaturaCat. 5 de juny de 2021. (Horitzontal)

Més de 70 entitats clamen a Barcelona en contra les "agressions mediambientals" al territori

ACN Barcelona.-Amb el lema 'El territori diu prou, salvem la natura', més de 70 entitats d'arreu de Catalunya s'han concentrat aquest dissabte al matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig a les actuals polítiques mediambientals de les diferents administracions. Segons ha denunciat Andreu Bosch, un dels portaveus de SOSnaturaCat, actualment hi ha "més d'un centenar de conflictes mediambientals arreu del territori", entre els quals els macroprojectes de renovables, però també una "extracció abusiva de recursos naturals, una mala planificació de les infraestructures o una gestió forestal abusiva". Els concentrats han fet una 'performance' amb taüts per escenificar la "destrucció" que suposa l'actual model de transició energètica.

Desenes de persones s'han aplegat davant del Palau de la Generalitat convocades per l'entitat SOSnaturaCat, la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa i la Xarxa per la Sobirania Energètica. L'objectiu de la protesta era denunciar el gran nombre de conflictes ambientals que en aquests moments amenacen el territori català, segons han fet palès les entitats convocants. "No ens sembla lògic que hi hagi més d'un centenar de conflictes de caire ambiental arreu del país i ens agradaria que hi hagi solucions", ha apuntat Andreu Bosch, un dels portaveus de SOSnaturaCat. La protesta no només ha volgut visibilitzar l'"agressió" que suposa pel territori els macroprojectes eòlics i solars, sinó que també s'ha volgut "cridar l'atenció" sobre tots els conflictes ambientals que hi ha a dia d'avui a Catalunya. Al llarg de la concentració, que s'ha allargat més d'una hora i mitja, s'ha denunciat la "manca de sensibilitat" dels successius governs de la Generalitat, la "degradació sistemàtica" dels espais naturals o la "pèrdua de biodiversitat" del territori. Portaveus de les diferents entitats que han participat a la protesta han reclamat que s'aprovi una moratòria de projectes de gran impacte ambiental i que generen rebuig al territori i que es garanteixi la participació "efectiva" de la ciutadania i les entitats ambientals en la presa de decisions. A més, també han exigit que es creï un nou departament de Medi Ambient que faci efectiva la transversalitat de les polítiques de preservació del patrimoni natural, ambientals i de sostenibilitat a totes les institucions de govern i administracions. Des de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Irene González, ha reclamat que la transició energètica ha de ser "planificada" i ha denunciat que darrere dels macroprojectes de renovables "hi ha grans empreses que controlen el mercat". En aquest sentit, ha reclamat una moratòria pels projectes que ja s'han declarat viables per part de la Ponència de Renovables per establir unes "noves regles de joc". Alhora exigeixen una "derogació de la part del Decret 16\/2019 que correspon a la implantació de les renovables al territori". Al final de la protesta, els concentrats han dut a terme una 'performance' amb grans taüts de color negre amb unes lletres grans on es llegia 'RIP' amb l'objectiu d'escenificar la "destrucció" que suposa l'actual model de transició energètica.

Anar al contingut