Pelegrins protegits per para-sols i paraigües, aquest dilluns a la mesquita Nimrah, a prop de la Meca (Reuters)

Més de 500 pelegrins morts a la Meca per l'onada de calor, amb temperatures de 50 graus

L'Aràbia Saudita no ha facilitat xifres, però els països d'origen dels pelegrins han anat fent recomptes parcials i es calcula que hi ha uns 550 morts

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han mort aquests dies en el pelegrinatge anual a la Meca, a l'Aràbia Saudita, a causa de les altes temperatures que hi està havent, per sobre dels 50 graus, segons fonts sanitàries i diplomàtiques.

És la festa del hajj, que és una obligació almenys un cop a la vida per als musulmans que s'ho poden permetre, i que aquest any ha atret més de 2 milions de pelegrins a la ciutat sagrada.

Segons ha dit a l'agència EFE, un sanitari que ha volgut mantenir l'anonimat, a la morgue d'Al Muaisem, la més gran de la Meca, s'hi acumulen 550 cadàvers, una xifra també difosa per France-Presse.

Desenes de milers de pelegrins protegits per para-sols i paraigües, aquest dilluns a la mesquita Nimrah, a prop de la Meca (Reuters)

Només un mort per estampida

Segons la font d'EFE, tots els morts han estat per la calor, tret d'una persona que "va resultar fatalment ferida durant una petita estampida entre una multitud de pelegrins".

El hajj d'aquest any va començar divendres i s'acaba aquest dimecres, i el govern de l'Aràbia Saudita fins dilluns assegurava que no hi havia més morts que habitualment.

El dilluns van admetre que els serveis sanitaris havien atès per cops de calor més de 2.700 persones, alhora que recomanaven als pelegrins que beguessin molta aigua i es protegissin amb para-sols.

Pelegrins caminant en cercle al voltant de la Kaba a la Gran Mesquita, aquest dimarts a la Meca, a l'Aràbia Saudita (Reuters)

Degoteig de xifres de morts per països

Però després d'aquestes informacions, els diferents països de procedència dels pelegrins han començat a donar xifres de morts: Egipte, amb 325 víctimes mortals és el més afectat, seguit per Indonèsia, que en calcula 144.

Jordània, que aquest dimarts va permetre l'enterrament a la Meca de 41 persones, ha elevat aquest dimecres a 60 la xifra de morts per la calor a la ciutat sagrada, mentre Tunis ha informat de 35 morts.

Segons les dades del Centre de Meteorologia de l'Aràbia Saudita, en l'onada de calor que hi està havent aquests dies a la Meca, entre les 11 del matí i les 4 de la tarda les temperatures han oscil·lat entre els 45 i els 52 graus a l'ombra.

Només dilluns hi va haver "pluges lleugeres i moderades" que van fer baixar la temperatura momentàniament als 38 graus, però la resta del temps la calor ha estat infernal.

El pelegrinatge a la Meca, "un perill extrem"

Estudis recents han alertat que la crisi climàtica provocada per l'escalfament planetari farà que els pelegrinatges a la Meca a l'estiu suposin "un perill extrem" cada vegada pitjor per als pelegrins. 

El hajj i el ramadà han estat escenari de grans mortaldats en les últimes dècades a la Meca, però habitualment per grans incendis o per estampides humanes, com la que hi va haver el 2015, en què van morir més de 700 persones.

 

ARXIVAT A:
IslamAràbia SauditaCrisi climàtica
Anar al contingut