Pancarta en contra de l'ampliació del Quart Cinturó
La B-40 és un projecte històric encallat des de fa dècades (CCMA)

Més de 3.000 persones es manifesten en contra del Quart Cinturó: "No és necessari"

L'ampliació de la B-40 va ser un dels esculls del PSC per negociar els pressupostos amb ERC, que finalment va votar a favor d'una moció dels socialistes que incloïa el projecte

Entre 3.000 i 4.000 persones s'han manifestat aquest migdia a Sabadell en contra de l'ampliació de la B-40 perquè la veuen innecessària i que va en contra de la lluita contra la crisi climàtica. En la protesta hi han participat veïns tant del Vallès Occidental com del Vallès Oriental, amb proclames com "Qui estima el Vallès no el destrueix" o "Aragonès, no ens toquis el Vallès". També hi han participat representants dels Comuns, la CUP o els alcaldables d'ERC a Terrassa i Sabadell. 

La protesta, organitzada per la plataforma Campanya Contra el Quart Cinturó, ha començat a les 12 del migdia a la plaça de la Creu Alta de Sabadell i ha acabat a la plaça de l'Àngel. 

I des de Terrassa s'ha organitzat una marxa a peu per l'N-150 fins a Sabadell. També s'ha fet una marxa amb més d'una quinzena de tractors des de les Franqueses del Vallès fins al punt de la manifestació, a la plaça de la Creu Alta.

Tractors circulen per la ciutat
Una quinzena de tractors han participat en la mobilització (ACN/Mar Martí)

Exigeixen que el projecte no tiri endavant i que, en canvi, es potenciïn infraestructures ja existents, com el transport públic:

"No suposaria cap reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, contribuiria a empitjorar la salut dels nostres conciutadans, suposaria un fort impacte en la biodiversitat i incrementaria la pressió entorn al sector de la ramaderia."


Des del Col·lectiu la Paparola han carregat contra les institucions, que sovint parlen d'aquesta infraestructura com la "Ronda Nord":

"Dir-li Ronda Nord és un eufemisme que constitueix les primeres pedres perquè el Quart Cinturó arribi fins a Granollers, com vol el PSC."


En Pere Vicente Vergés, un veí de Sant Antoni de Vilamajor, lamenta que es continuï amb "la mateixa guerra de fa 30 anys". I és que la construcció de la B-40 és un projecte històric encallat des de fa dècades on només s'han dissenyat alguns trams:

"Volen fer-nos una autopista quan la majoria de gent del territori no la volem. Per exemple, els pagesos que viuen de la terra es quedarien sense feina."


Precisament, Unió de Pagesos també s'ha afegit a la reivindicació: "Els polítics es pensen que com que ja estan elegits, no han de consultar al territori."

Persones es manifesten a Sabadell
Segons els organitzadors, s'han manifestat més de 4.000 persones (ACN/Mar Martí)


La B-40, un escull per aprovar els pressupostos 

L'ampliació de la B-40 era un dels esculls del PSC per a la negociació dels pressupostos, un model que des d'ERC no han considerat com a propi. Però el 26 de gener el grup republicà va votar a favor d'una moció dels socialistes al Parlament sobre infraestructures que incloïa l'execució de la B-40 i l'ampliació de l'aeroport del Prat, entre altres.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va justificar el canvi de parer al·legant que "el país necessitava que s'aprovessin els pressupostos", tot assumint "la contradicció, el cost i el desgast personal" de donar suport a la moció del PSC. 

Precisament, el grup municipal d'Esquerra a Sabadell està totalment en contra del projecte. El regidor republicà Gabriel Fernández va assegurar fa unes setmanes que era una "barbaritat" perquè portaria més trànsit i més camions, i per això s'ha mobilitzat aquest dissabte, "per evitar-ne la construcció". I ha assegurat que ERC no ha inclòs el projecte als pressupostos:

"Hi ha un acord per poder aprovar els pressupostos, però no hi ha cap partida concreta per al Quart Cinturó, ni aquí ni a Madrid."


La CUP ha emplaçat ERC que trenqui el pacte amb el PSC perquè, diuen, "ven el país a la patronal i destrueix el territori".

Pel que fa als Comuns, han amenaçat de trencar el pacte dels pressupostos "si es destina un sol euro al Quart Cinturó".

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut