Barcelona

Més de 300 malalts a Catalunya, operats pel robot Da Vinci de la NASA

Més de 300 malalts s'han sotmès a Catalunya des del 2005 fins ara a intervencions quirúrgiques practicades amb el robot Da Vinci, un robot dissenyat amb tecnologia de la NASA. L'Hospital de la Vall d'Hebron i la Fundació Puigverd són els dos únics centres sanitaris catalans que disposen d'aquest giny que permet una cirurgia menys invasiva i escurça el temps de recuperació dels pacients. De moment, el Da Vinci s'està fent servir només per a malalties oncològiques i congènites, i és especialment indicat per al càncer de pròstata.

Actualitzat
El giny, de matriu nord-americana d'alta tecnologia, permet al cirurgià operar assegut. Des d'una consola controla els quatre braços del robot i té una visió tridimensional del cos humà, cosa que li permet afinar molt més la intervenció que amb altres tipus de tecnologia.

El director de processos quirúrgics de la Vall d'Hebrón, Vicenç Martínez, ha explicat l'experiència d'operar amb el Da Vinci: "Una vegada estàs dins de l'organisme, començant a operar, la intervenció és de màxima seguretat i de màxima precisió. És com si estiguessis operant obert, pots donar molt més de tu mateix, i és més agressiu contra la patologia que estàs operant.

El Departament de Salut avaluarà les més de 300 intervencions fetes i decidirà si compra més robots.
Anar al contingut