Port-au-Prince

Més de 250 morts i de 3.000 afectats per un brot de còlera que s'estén per Haití

Un dels pitjors efectes que es temien pel terratrèmol del gener a Haití ha acabat prenent forma. El còlera ha arribat al país i amenaça una població especialment vulnerable després del sisme. Han mort més de 250 persones i més de 3.000 estan ingressades afectades pel bacteri. Els hospitals no donen l'abast per atendre els malalts. L'epidèmia ha començat a les regions del nord de Port-au-Prince, però les aigües contaminades i la falta d'higiene faciliten l'avanç de la malaltia. Ja se n'han detectat cinc casos a la capital. Els malalts estan aïllats, però els hospitals no donen l'abast i les perspectives de difusió del bacteri són molt negatives.

Actualitzat
Haití lluita contra una epidèmia de còlera que afecta el país. De moment els responsables de Salut de l'estat caribeny han confirmat la mort de més de 250 persones a conseqüència de fortes diarrees. A més, hi ha més de 3.000 persones ingressades en diferents hospitals. L'esclat de malalties com el còlera és un dels efectes que es temien des del terratrèmol que va causar més de 300.000 víctimes el gener de 2010.

Els hospitals de campanya no donen l'abast. Les condicions poc higièniques i, sobretot, la falta d'aigua potable que pateixen molts dels campaments on viuen els afectats pel sisme, els fa especialment vulnerables. Només a la capital hi ha un milió de supervivents que dormen en tendes des de fa nou mesos.

Fins ara, tots els malalts s'havien detectat a la regió d'Artibonite, a un centenar de quilòmetres de la capital, però ja han aïllat cinc casos a Port-au-Prince. Segons les autoritats, són persones que han visitat la regió infectada i s'haurien posat malalts en tornar a la ciutat. De moment, per tant, la capital no és un nou focus del bacteri, però tots els experts coincideixen que les previsions són molt poc optimistes.

Buscant l'origen del brot

Els laboratoris del país realitzen les proves contrarellotge per determinar la causa de la malaltia. Sembla clar que el brot de còlera es va originar a les aigües contaminades d'un riu de la regió d'Artibonite, una zona rural que no es va veure gaire afectada pel terratrèmol però que posteriorment ha acollit milers de persones que havien perdut casa seva a Port-au-Prince. Allà s'hi van establir en campaments o en cases de familiars. Es calcula que, al llarg d'aquest riu, hi viuen unes 150.000 persones. Ara s'ha de procurar que no beguin ni cuinin amb l'aigua infectada.

El còlera és una infecció intestinal causada per un bacteri que provoca diarrees, febre, vòmits i deshidratació. Si no es tracta a temps és mortal. Per prevenir la propagació del brot de còlera les autoritats sanitàries i ONGs s'esforcen a atendre els malalts, distribuir aigua potable i sabó, i promoure la higiene. Les autoritats de la veïna República Dominicana també han habilitat hospitals de campanya al límit amb Haití per impedir que el brot passi la frontera.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut