L'incendi d'Artesa de Segre segueix descontrolat i ja afecta més de 500 hectàrees

El foc crema una zona de bosc i de conreu dels pobles de Baldomar i la Clua, que formen part del terme municipal d'Artesa de Segre

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Ja són 550 les hectàrees cremades per l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre

Incendi descontrolat en una zona de bosc i de conreu al municipi d'Artesa de Segre, a la Noguera. Durant la nit s'han retirat els mitjans aeris però hi han continuat treballant una seixantena de dotacions terrestres, per intentar apagar-lo.

Aquest dijous a les 7 del matí s'ha fet el relleu de les dotacions, i s'hi han reincorporat els mitjans aeris, en concret, 4 helicòpters, 2 hidroavions i 2 avionetes AVA, de vigilància i atac, 8 mitjans en total:

La Generalitat ha anunciat a última hora d'aquest dimecres que treballa amb la previsió que també s'hi incorporin dues seccions de la Unitat Militar d'Emergències. El centre de comandament de l'operatiu s'ha instal·lat al parc de bombers del mateix municipi, però aquest dijous una part es traslladarà a les instal·lacions centrals de Bellaterra per coordinar la resta de focs actius al país.

Simultàniament al d'Artesa també crema un incendi a Corbera d'Ebre i hi ha focs actius a Vall-de-roures, al Matarranya, i a Castellar de la Ribera, al Solsonès. En aquest últim cas, els Agents Rurals informen que un primer incendi afecta una superfície provisional d'unes 40 hectàrees, situat a la part sud del municipi, i un segon està afectant una superfície provisional d'unes 13,94 hectàrees de la part nord. Els bombers han elevat l'afectació fins al centenar d'hectàrees, en unes dades que encara són provisionals.

Aquest dimecres també hi ha hagut focs a Lladurs, al Solsonès, Coll de Nargó i Oliana, a l'Alt Urgell, i Abella de la Conca, al Pallars Jussà.

Unes circumstàncies que han portat els Bombers a activar el seu pla M2 a tot Catalunya: això vol dir que tots els efectiu del cos s'han de presentar al seu parc si hi ha vehicles disponibles per treballar. En paral·lel, Protecció Civil ha anunciat que el Pla Infocat s'ha apujat a fase d'Emergència 2 pels diferents incendis actius i simultanis i el perill que suposen.

La simultaneïtat dels incendis s'ha vist agreujada al vespre per nous focs provocats per la caiguda de llamps. Per això els bombers han optat per buscar estratègies orientades a confinar els focs i evitar-ne l'avançament cap a zones on podrien cremar milers d'hectàrees d'extensió.


Preocupació pel foc d'Artesa

L'objectiu de la nit a Artesa, han explicat els bombers, és aconseguir frenar el flanc dret de l'incendi, especialment a la part més pròxima a Vilanova de Meià. Aquest flanc obriria la porta perquè les flames arribin a la vall del Segre, i l'objectiu és impedir que el foc travessi el riu. Per tant, els Bombers centraran els seus esforços a la banda d'Alòs de Balaguer, Baldomar i la Clua.

El flanc esquerre avança per la vall de Sant Mamet. A mitja tarda de dimecres, aquest flanc --que dona accés a 20.000 hectàrees de massís-- ha començat a avançar i s'ha convertit en el cap, mentre que s'ha aconseguit aturar l'avanç de les flames en direcció cap a la Clua.

Els responsables del dispositiu han fet una crida als tractoristes de la zona perquè a partir de les nou del matí ajudin a atacar el foc. Els pagesos estan convocats davant l'Ajuntament de Baldomar, des d'on se'ls indicarà on han d'actuar amb l'objectiu de perimetrar el foc.

El foc crema des de les 13.11 h d'aquest dimecres i fins ara ha afectat unes 500 hectàrees, segons dades dels bombers i el Cos d'Agents Rurals. A més, adverteixen que té potencial d'afectar 20.000 hectàrees, en una serra que ja era una de les zones més seques de Catalunya abans d'aquest episodi de calor.

 

La zona afectada és entre els pobles de Baldomar i la Clua, que formen part del municipi d'Artesa. Com a mesura preventiva i davant la presència del fum, els Bombers han recomanat als nuclis de Baldomar i la Clua i a Ós de Balaguer que es confinessin.

A la Clua s'han evacuat una vintena de persones, i algunes s'hi han quedat per col·laborar en l'extinció i protegir els animals de les granges. Segons els bombers, aquestes persones s'han confinat a l'església, malgrat que el nucli del poble no ha estat amenaçat per l'incendi. Bombers no considera prudent que els evacuats tornin al poble i hauran de passat la nit en instal·lacions d'emergència.

L'única evacuació preventiva sol·licitada pels Bombers ha estat la d'una casa de colònies, Cal Petit, on hi havia una quarantena de menors que ja han estat evacuats. En total, hi havia 54 persones. També s'ha desallotjat la el càmping d'Alòs de Balaguer, on només hi havia la família que n'és propietària. A més, els Bombers han sol·licitat el tall del camí veïnal entre Baldomar i la Clua, que és on ha començat l'incendi.

A la zona, i juntament amb els Bombers, també estan treballant pagesos amb tractors, tant al flanc dret com en l'esquerre, que llauren els camps perquè l'incendi ho tingui més complicat per avançar.

A prop, a Foradada, hi ha hagut un altre petit incendi forestal --l'avís ha arribat a un quart de sis de la tarda-- i hi han treballat nou dotacions de bombers, que han aconseguit perimetrar el foc amb mànegues. Segons els Agents Rurals, l'ha originat una activitat agrícola que s'havia recomanat no fer en hores de màxima calor. Aquest foc, lamenten, ha fet perdre mitjans per actuar a l'incendi principal.

Els veïns del nucli de Baldomar viuen amb preocupació l'avanç de l'incendi (ACN / Oriol Bosch)
El centre de comandament és a Artesa de Segre (ACN / Laura Cortés)

La majoria de recursos s'han destinat a la zona cap on avançava l'incendi a la tarda, i s'ha pogut gairebé aturar. Les feines dels bombers se centren a evitar que s'obri cap a la vall del Segre. El foc està afectant l'espai d'interès natural de la serra del Montsec.

Segons els bombers, les condicions meteorològiques no són bones: el vent de 30 km/h empeny el fum i complica l'extinció. Aquest dimecres s'hi ha arribat a una temperatura de 42° i una humitat molt baixa.

Diverses dotacions dels Bombers desplegats al lloc de l'incendi
Diverses dotacions dels Bombers desplegats al lloc de l'incendi (CCMA)
Un dels helicòpters dels Bombers que intervé a la zona de l'incendi
Un dels helicòpters dels Bombers que intervé a la zona de l'incendi (CCMA)

 

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut