Barcelona

Més de 25.000 universitaris es mobilitzen a Barcelona contra les retallades

Col·lapse circulatori a Barcelona arran de la protesta d'estudiants, professors i administratius de la universitat pública. La marxa, que ha arrencat a la plaça Universitat, aplega unes 60.000 persones, segons els organitzadors, i 25.000, segons la Guàrdia Urbana. La majoria dels manifestants són estudiants, però també hi ha professors i administratius. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha informat del col·lapse circulatori que causat pels universitaris, que s'han disgregat per diversos punts de la capital catalana. A la tarda, la manifestació ha derivat en diversos incidents que han obligat els Mossos d'Esquadra a intervenir.

RedaccióActualitzat
La protesta universitària contra les retallades més nombrosa a Catalunya és la que s'ha celebrat a Barcelona. Milers de persones, 60.000 segons els organitzadors i 25.000 segons la Guàrdia Urbana, han protestat pel centre de la capital catalana des de la plaça Universitat de Barcelona, des d'on a dos quarts d'una ha sortit una multitudinària manifestació amb dues grans pancartes amb els lemes: "No pagarem la seva estafa" i "Salvem la universitat pública". Els principals motius de protesta són la pèrdua de 700 llocs de treball de professors, empitjorament de les condicions laborals i l'increment de taxes.

Col·lapse circulatori


La manifestació convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha col·lapsat tots els carrers d'accés al centre de la capital catalana. I és que els universitaris han optat per dispersar-se pels carrers adjacents al carrer Pelai, la plaça Catalunya i el passeig de Gràcia, per on estava previst que passés la marxa, i així han estès l'afectació al trànsit. Al voltant de les quatre de la tarda s'ha restablert el trànsit a la Gran Via, després d'hores amb la circulació interrompuda.

A més, el pas dels universitaris també ha afectat d'altres punts de la ciutat com la Diagonal, la Zona Universitària, on també s'hi ha fet un tall de trànsit, i la plaça Espanya, on els estudiants també han fet arribar la protesta.

Abans de l'inici de la marxa, un grup d'estudiants també ha irromput a la seu de Ràdio Barcelona cadena Ser, al carrer Casp a tocar de Passeig de Gràcia, i ha llegit en directe un comunicat.

Llançament d'ous i pintura contra la Borsa

A les acaballes de la marxa hi ha hagut diversos incidents. A l'edifici de la Borsa de Barcelona, fortament custodiat pels Mossos d'Esquadra, els estudiants han fet un llançament massiu d'ous i globus amb pintura. Això tot i que almenys quatre furgons dels agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra protegien, darrere d'unes tanques, l'entrada a l'edifici, que ha rebut l'impacte de nombrosos ous i globus amb pintura de tots els colors.

Els manifestants han corejat crits de "culpables! culpables!" a mesura que desfilaven davant l'edifici de la Borsa i també han cantat "Menys policia i més educació". Fins ara, no s'ha produït cap reacció policial al llançament massiu d'ous i pintura contra la Borsa.

Al final de la manifestació s'han produït aldarulls en diversos punts del centre de Barcelona.

Ocupació del rectorat de la UB


Un altre punt calent de la protesta és l'edifici de la Universitat de Barcelona de la plaça Universitat. Fins allà s'han dirigit un grup d'uns 200 estudiants, que hi ha entrat amb la intenció d'ocupar el rectorat. Els universitaris s'han assegut a les escales i els passadissos de la universitat i han entrat i sortit de l'edifici de forma intermitent.

Mentrestant, un cop iniciada la marxa, els estudiants que s'estan a plaça Universitat han celebrat una assemblea multitudinària -la més nombrosa que s'ha fet mai segons els participants- en què han decidit continuar les mobilitzacions. Una part dels estudiants s'han dirigit cap a la plaça d'Espanya, on se celebra el Mobile World Congress, i una altra s'ha quedat a la UB amb la intenció de fer-hi nit. S'han decidit ocupar el rectorat fins diumenge. A més, s'ha convocat una concentració aquest dijous al migdia i tornaran al Mobile World Congress.

Manifestacions a totes les capitals catalanes


A banda de la manifestació de Barcelona, a Tarragona un miler d'estudiants s'han manifestat contra les retallades i han fet una marxa des de les onze a la plaça Imperial Tàrraco. A Girona i a Lleida, les protestes han començat a les dotze, al rectorat de les universitats.

Prèviament, a Girona els estudiants han fet una tancada a la UdG, on una trentena d'universitaris han utilitzat cadenes i tanques d'obra per bloquejar l'accés a la Facultat de Lletres i Educació.

Avis de l'ambulatori de Bellvitge s'hi sumen

Mig centenar d'usuaris de l'ambulatori de Bellvitge de l'Hospitalet (Barcelonès), la majoria d'edat avançada, abillats amb mocadors de color vermell, s'han concentrat al centre de Barcelona i han decidit sumar-se a la manifestació convocada pels estudiants, professors i treballadors de les universitats.

Amb crits de "Manos arriba esto es un atraco" i "No hay pan para tanto chorizo", els usuaris de la sanitat pública de Bellvitge denuncien que les retallades han provocat el tancament de l'ambulatori situat a la rambla Marina, on la setmana passada es van reobrir alguns serveis d'especialitats.

Protestes a la UAB

Les protestes a la Universitat Autònoma de Barcelona han començat ben d'hora al matí amb dues accions que han afectat la mobilitat. Els estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica per preparar-se per a la manifestació del migdia i poc després de les set del matí alguns dels concentrats han bloquejat l'accés al recinte de l'estació dels Ferrocarrils. Per fer-ho han utilitzat des de contenidors fins a material d'obra. Un altre grup ha tallat la circulació de l'AP-7 durant uns 15 minuts.

Talls de trànsit a l'AP-7 i la B-30

Aquesta acció de protesta ha provocat cues d'onze quilòmetres a l'AP-7 en sentit sud, i de 6 quilòmetres en sentit nord de l'autopista, unes retencions que s'han prolongat més enllà del moment en què ha finalitzat el tall. A la B-30 s'han format també fins a quatre quilòmetres de retencions en sentit nord. Les retencions han afectat també la C-58, amb cues entre Terrassa i Badia del Vallès, i entre Ripollet i el nus de la Trinitat, a Barcelona.

Bloqueig als FGC

Un grup de 40 estudiants han interromput a les 7.40 el servei de trens de les línies S-5 i S-55 dels Ferrocarrils de la Generalitat, que són les que connecten la UAB amb Barcelona i les poblacions del Vallès, acció que ha obligat a tallar el servei entre les estacions de Sant Quirze del Vallès i Bellaterra. El servei s'ha reprès a les 8.15, quan els estudiants s'han retirat amb la condició que els trens no paressin a l'estació de la UAB.

La companyia hi ha accedit per no deixar sense servei els milers de persones que utilitzen diàriament aquestes línies, però poc després de les 11.00 ha informat que els Ferrocarrils ja tornaven a aturar-se a l'estació de la UAB.

I als instituts, també

Al marge dels universitaris, aquesta nit també hi ha hagut tancades en alguns centres de Secundària. És el cas de l'institut Icària, del Poblenou de Barcelona, on una vuitantena d'estudiants s'han sumat a la protesta.

Les retallades en universitats per part de la Generalitat han significat, aquest curs, un augment de les taxes de matrícula d'un 7,6%, a més de l'augment de les taxes als repetidors. Els ajustos per a l'any que ve, tot i que seran més moderats, també passaran per un augment de les taxes de matrícula.

La vaga està convocada per la Pudup, una plataforma que integren representants de tots els àmbits universitaris, i la secunden els sindicats de treballadors CCOO, UGT, CGT, CAU, SIF i Intersindical.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut