Un integrant dels Armilles Grogues crema una bandera francesa durant les mobilitzacions a París (Reuters)
Un integrant dels Armilles Grogues crema una bandera francesa durant les mobilitzacions a París (Reuters)
París

Gairebé mil "armilles grogues" detinguts aquest dissabte a tot França

El ministre de l'Interior assegura que "s'ha pogut frenar l'escalada de violència" i el primer ministre diu que "és el temps del diàleg"

RedaccióActualitzat

"La situació està controlada, però hi continua havent punts de tensió a París i a les províncies." 

Així ha resumit, aquest vespre, el ministre de l'Interior de França, Christophe Castaner, la situació que es viu al país arran del quart dissabte de mobilització dels Armilles Grogues.

Castener ha comparegut –per tercera vegada aquest dissabte– acompanyat del primer ministre, Édouard Philippe, a la seu del Ministeri de l'Interior, l'Hôtel de Beauvau.

 

El ministre de l'Interior de França, Christophe Castaner, durant la compareixença del vespre per informar sobre la jornada de protesta dels Armilles Grogues

 

Castaner ha dit que, fins a les sis de la tarda, a tot França, s'han fet 1.385 identificacions d'"armilles grogues" i 974 persones han estat detingudes. "Són xifres que augmentaran", ha remarcat el ministre.

Per mantenir l'ordre s'han desplegat a tot França 120.000 policies, gendarmes i bombers. Castaner els ha agraït el "compromís" i ha dit que "la seva tasca no s'ha acabat": el desplegament continuarà demà, diumenge, si cal.

 

 

El govern francès ha xifrat les mobilitzacions dels Armilles Grogues en 125.000 manifestants a tot França, 10.000 dels quals a París.

Hi ha hagut 118 ferits entre els manifestants, i 17 ferits entre els policies, gendarmes i altres integrants de les forces de seguretat.

A banda de París, Castaner ha destacat que també han viscut "una jornada molt difícil", sobretot en ciutats com Lió, Tolosa, Marsella, Caen o Bordeus.

 

 

Ha volgut destacar que els incidents viscuts són obra de violents, "tractats per les forces de l'ordre metòdicament i amb eficàcia". En aquest sentit, ha explicat que, "ben d'hora", abans que passés res, ja s'havien decomissat "màscares de gas, projectils, armes blanques, bastons i altres objectes".

 

 

En contrast, ha remarcat que s'han fet una desena de mobilitzacions –alienes als Armilles Grogues– que han transcorregut pacíficament, com la Marxa pel Clima.

Després de facilitar aquestes dades, Castaner ha afegit: 

"S'ha pogut frenar l'escalada de violència. Es manté a un nivell contingut, però és inacceptable."

 

Philippe: "És el temps del diàleg"

El primer ministre de França, Édouard Philippe, també ha intervingut, després de Castaner, per remarcar que, com que els fets encara s'estan desenvolupant, "convé expressar-se amb prudència".

Ha lloat el "pla excepcional" desplegat aquest dissabte i també la decisió de fer les identificacions preventives entre els assistents a les "manifestacions il·legals" dels Armilles Grogues.

 

El primer ministre de França, Édouard Philippe, durant la compareixença del vespre sobre la mobilització dels Armilles Grogues

 

Philippe ha tancat la seva intervenció fent una apel·lació al diàleg:

"És el temps del diàleg. Ja ha començat, amb debats i amb trobades entre responsables polítics i "armilles grogues". També ha començat a Matignon [seu del primer ministre]. El diàleg ha començat i ha de continuar. Cal refer la unitat nacional."

Aquest matí, el primer ministre francès, Édouard Philippe, havia explicat, en la primera compareixença de la jornada, que ja havien fet 481 identificacions i que hi havia 211 persones sota custòdia policial per evitar que la violència dels últims dies es repetís durant les protestes dels Armilles Grogues previstes per a aquest dissabte.

 

 

A primera hora de la tarda, la xifra augmentava a 720 detinguts i 1.000 identificats.

Édouard Philippe ha detallat que es tracta d'un "dispositiu excepcional perquè el dia pugui transcórrer en les millors condicions possibles".

Al matí ja s'han viscut les primeres càrregues i llançament de gasos lacrimògens contra els Armilles Grogues als Camps Elisis de París.

 

 

Notícia relacionada: París es blinda davant la nova jornada de protestes

 

 

La policia havia demanat als comerciants dels Camps Elisis i a una dotzena de museus, com el Louvre, Orsay, el Grand Palais o el Petit Palais, que no obrissin per raons de seguretat.

Aquest dissabte tampoc no s'han pogut visitar l'Òpera, el palau Garnier, la plaça de la Bastilla ni la torre Eiffel, un dels monuments més visitats del món.

 

 

A la capital francesa també han tancat aquesta matinada 36 estacions de metro i del tren de rodalies, i s'ha alterat o interromput el recorregut d'una cinquantena de línies d'autobús després dels incidents de fa vuit dies.

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrança
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut