Madrid

Més de 18.000 famílies han demanat l'ajuda de 2.500 euros pel naixement d'un fill

El ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, ha confirmat que més de 18.000 famílies han sol·licitat l'ajuda de 2.500 euros per naixement d'un fill, que el president espanyol va anunciar durant el Debat de Política General. La xifra equival pràcticament al 100% de criatures nascudes des del 3 de juliol, data del debat. L'ajuda, que es pot demanar des del 16 de juliol passat, situa Espanya com el país "capdavanter a Europa en ajudes directes" per naixement, segons ha afirmat Caldera. Des del PP, Eduardo Zaplana, ha insistit que la proposta és "electoralista", ha reclamat que la xifra s'incrementi fins als 3.000 euros i que es concedeixi a tots els menors nascuts a partir de l'1 de gener d'aquest any.

Actualitzat
En una compareixença al Congrés, el ministre de Treball i Afers Socials ha recordat que els beneficiaris han d'acreditar la residència a l'Estat de manera continuada durant almenys dos anys abans del naixement o adopció. Caldera s'ha referit al "nou dret universal" que rebran les famílies amb un pagament "únic, ràpid i efectiu". En la majoria de casos, ha dit el ministre, els diners se'ls deduiran de la declaració de la renda.

Segons Caldera, la mesura respecta les competències de les comunitats autònomes i no impedeix ni obstaculitza ajudes addicionals per part de governs com el de la Generalitat. El ministre ha explicat que el pressupost de posada en marxa de l'ajuda supera els 1.556 milions d'euros.

Caldera ha defensat que l'ajuda s'atorgui a totes les famílies, al marge dels ingressos que tinguin, perquè "la immensa majoria d'espanyols tenen uns nivells de renda raonables i no són rics ni milionaris".

Tots els grups parlamentaris menys el socialistes han titllat d'electoralista o populista l'ajuda i han criticat que es pugui demanar l'ajuda sense que la llei s'hagi tramitat al Congrés, on els grups poden reclamar que s'hi facin canvis. També hi ha hagut unanimitat a l'hora de demanar que la llei tingui caràcter retroactiu i beneficiï tots els fills nascuts des de l'1 de gener d'aquest any.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut