Una classe del cicle de Cures d'Auxiliar d'Infermeria a l'Institut Cal·lípolis de Tarragona (CCMA)

Més de 1.300 alumnes encara esperen plaça d'FP, tot i que el curs ja ha començat

Educació assegura que està avaluant "cas per cas" i oferirà una alternativa als estudiants sense plaça

Virgínia Arqué Nueno

Les places extraordinàries ofertes pel govern per fer estudis d'FP aquest curs ja estan pràcticament repartides. I no han estat suficients perquè tothom en trobés una en l'especialitat que volia, tot i l'oferta extraordinària de noves places anunciada a principis de mes.

Dels 12.611 alumnes de grau mitjà que es van quedar sense plaça al maig als estudis sol·licitats, encara n'hi ha 618 que no en tenen cap en l'opció triada. I pel què fa al grau superior, a dia d'avui n'hi ha 705 sense plaça dels 3.794 que no en van trobar on volien.

En total, 1.323 alumnes que, amb el curs començat fa 15 dies, encara no tenen estudis assignats, tot i el compromís del conseller d'Educació que ningú es quedaria sense plaça. I això mentre encara hi ha, en canvi, gairebé 4.000 vacants per ocupar en estudis que ningú no ha triat.


Molts alumnes majors de 20 anys

L'altra gran sorpresa d'aquest curs, a més de l'extraordinària demanda per estudiar Formació Professional (que s'ha disparat un 22%), és que només la meitat de sol·licituds provenen d'alumnes de 4t d'ESO. La resta, són estudiants més grans, sobretot majors de 20 anys, que han tornat a les aules en no trobar feina o per reciclar-se en aquest context de crisi marcat per la pandèmia.

I és que de les 48.843 sol·licituds per cursar FP de grau mitjà presentades aquest curs, només el 50,5% (24.659) són d'estudiants provinents de 4t d'ESO i el 25% tenen més de 20 anys.

 


Places en centres concertats com si fossin públiques

El Departament d'Educació assegura que està estudiant "cas per cas" i oferirà una alternativa als estudiants que encara esperen plaça.

Segons ha explicat aquest dilluns el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una compareixença al Parlament, entre les opcions que l'alumnat té sobre la taula hi ha:

  • triar una de les vacants pendents de cobrir (de les 1.902 que han quedat en cicle mitjà i les 2.029 en el cicle superior);
  • matricular-se a l'Institut Obert de Catalunya per fer els estudis de forma telemàtica;
  • o apuntar-se als cursos per obtenir els certificats de professionalitat que Educació fa en col·laboració amb el SOC (el Servei d'Ocupació de Catalunya) i el Departament d'Empresa i Treball (hi ha fins 1.400 places).

I per als que volen fer Cures d'Auxiliar d'Infermeria, hi ha 165 places noveds en centres concertats de Barcelona i el Vallès Occidental, on s'obriran 5 grups de forma extraordinària, ha anunciat Gonzàlez-Cambray, en les mateixes condicions que als centres públics.

Cures d'Auxiliar d'Infermeria és el cicle de grau mitjà més demanat amb diferència


Infermeria i Microinformàtica, els més demanats

Aquest grau mitjà d'infermeria ha estat el més demanat pels sol·licitats. Dels 618 alumnes de grau mitjà sense plaça encara, 264 volen fer aquest curs.

El segon més sol·licitat és el de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, del qual han quedat 54 aspirants sense plaça, tot i que encara hi ha 44 vacants.

Ensenyament oferirà 165 places per a fer Cures d'Auxiliar d'Infermeria en centres concertats


Molta més demanda que oferta

El passat 8 de setembre, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, va anunciar que es tornava a obrir la matrícula per a estudis de formació professional de grau mitjà, amb 6.539 places noves, davant l'allau de demanda, que havia superat totes les previsions. Aquest curs s'havien rebut més de 52.000 sol·licituds, però només hi havia 38.000 places per ocupar.

La majoria d'aquestes sol·licituds, més de 48.800, eren per a estudis de grau mitjà, i la resta, de cicle superior.

De les 12.611 persones que van quedar sense plaça al juliol al grau mitjà, 3.592 han tornat a demanar plaça aquest setembre i d'aquestes, n'hi ha 2.974 que ja tenen una assignada i 618 que podran optar a alguna de les alternatives anunciades aquest dilluns. La resta dels sol·licitants van tirar la tovallola, van trobar feina o van accedir a altres estudis pels quals també havien optat.

Pel que fa al grau superior, dels 13.794 joves que no van tenir plaça, n'hi ha encara 705 amb opcions de fer una altra tria.

Encara hi ha 1.323 alumnes d'FP sense plaça en els estudis demanats


La lliçó apresa pel curs vinent

Perquè la situació no es repeteixi el curs vinent 2022-2023, el conseller d'Educació ha explicat que s'avançarà la preinscripció al març, per tenir així més marge de maniobra i no haver de fer convocatòries extraordinàries.

També que es donarà prioritat als alumnes que venen de 4rt d'ESO davant dels més grans, perquè cap d'ells es quedi sense plaça "en una de les famílies" d'estudis triats.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut