Catalunya

Més crítiques que elogis a la llei de vegueries des del territori

L'aprovació de la llei de vegueries per part de la Generalitat ha motivat més crítiques que elogis per part dels càrrecs municipals o supramunicipals dels territoris on el tema és més sensible. Per exemple, des del Penedès acusen el govern d'actuar amb "deslleialtat". Al Solsonès temen haver de "portar papers d'una punta a l'altra de Catalunya". Lleida lamenta la pèrdua dels territoris del nord. Al Ripollès, alguns veuen bé quedar-se a Girona però d'altres miren cap a Barcelona. A Reus i Tarragona cadascú interpreta a la seva manera el fet que no es parli de capitalitat. I els que estan molt contents són els de les Terres de l'Ebre, que veuran reconeguda institucionalment la seva singularitat.

Actualitzat
Una de les disputes més tenses en la negociació de les vegueries és la que protagonitzen Tarragona i Reus per ser capital de la vegueria del Camp de Tarragona, que és com s'anomenarà aquesta part del territori quan se n'hagin segregat les Terres de l'Ebre. El projecte del govern no parla de capitals, sinó de seus institucionals, i està previst que en aquesta vegueria la seu sigui a Tarragona. Això ho han celebrat a la capital del Tarragonès, perquè veuen consolidades les seves aspiracions, i també des de Reus, perquè entenen que "el concepte de capitalitat no hi figura", tal com ha afirmat l'alcalde, Lluís Miquel Pérez.
 
Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, ha qualificat de "molt cutre" el procés d'elaboració de la llei que, segons diu, s'ha fet "amb nocturnitat i traïdoria". Abelló s'ha preguntat si hi ha "alguna cosa a amagar" i ha lamentat "l'eufemisme" de no parlar directament de la capital del Camp de Tarragona.

Una capital que tampoc no està definida és la de la Catalunya Central. En aquest cas, des de Vic es reclama un protagonisme que s'emporta Manresa. En tot cas, la llei no descarta que el consell de cada vegueria decideixi internament descentralitzar determinats serveis. A més, els partidaris de la vegueria de l'Alt Ter (Osona i el Ripollès) no han trobat la complicitat del govern, tot i que a alguns ja els sembla bé quedar-se al costat de Girona. És el cas de l'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol (PSC). En canvi, el de Ribes de Freser, Marc Prat (CiU), mira cap a Vic "per lògica", per les dinàmiques que s'han creat.

Encara estan més enfadats al Penedès. El portaveu de la Plataforma Vegueria Penedès, Fèlix Simon, ha considerat "deslleial" la Generalitat i ha considerat que el d'avui és un "dia trist", malgrat que continuaran treballant perquè s'accepti la proposta d'unir en una vuitena vegueria l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia. Simón ha fet notar que a ERC "mentre que les bases i els consells nacionals defensen la vegueria del Penedès, el seu propi conseller la desaprova".

Al Solsonès lamenten sobretot "que no se'ns hagi preguntat" pel pas de l'àrea de Lleida a la de la Catalunya Central, en què la resta de comarques pertanyen actualment a la província de Barcelona. El president del Consell Comarcal, Albert Muntada (CiU), s'ha preguntat si hauran d'anar a fer tràmits "d'una punta a una altra de Catalunya, de Vic a Lleida".

Els més satisfets són, amb diferència, els municipis de les Terres de l'Ebre, on han celebrat amb cava la reordenació territorial. El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha parlat de "dia històric" pel "pes polític" que guanyarà el territori i la recuperació d'una "personalitat jurídica i administrativa" perduda fa 75 anys. Salvadó ha considerat que el nou marc farà que hi hagi una Catalunya "més equilibrada".

I a la Vall d'Aran, que en la nova ordenació queda integrada a l'Alt Pirineu i Aran, han advertit que lluitaran perquè no es retalli la seva autonomia, mentre que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha lamentat la pèrdua dels territoris del nord de la demarcació i ha anunciat que anirà al Parlament a defensar que l'actual província de Lleida es transformi en una sola vegueria.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut