El tancament de bars i restaurants trasllada el fenomen dels botellons a Collserola

Més brutícia i senglars: els botellons es traslladen a Collserola pel tancament de bars

El servei de neteja del parc està desbordat i reclama la col·laboració dels ajuntaments dins l'àmbit de la serra

Rubén CabúsActualitzat

Les àrees de lleure i descans del Parc Natural de la Serra de Collserola s'omplen cada cap de setmana de llaunes de cervesa i de refrescos, ampolles de plàstic, gots, envasos d'hamburgueses de restaurants de menjar ràpid i mascaretes.

És el rastre dels botellons, una pràctica que cada cop té més presència al parc i que el tancament de bars i restaurants ha fet créixer encara més. "De botellons a Collserola sempre n'hi ha hagut, però el postconfinament va fer incrementar-los de cop", explica Marià Martí, director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, que afegeix que "ara, els joves que ja no poden anar al bar o a la discoteca, venen aquí a beure".

"No hi ha cap respecte pel medi ambient. Sembla que escampar la brossa per tot arreu formi part del ritual dels botellons."


Les zones més castigades per aquesta pràctica són les àrees de lleure més accessibles per carretera i les més pròximes a l'entorn urbà, com ara l'àrea de Sant Pere Màrtir i els miradors d'Horta i Montbau, entre d'altres.

Per aquest motiu, operaris del servei de neteja del parc --que té un pressupost de 210.000 euros anuals-- netegen aquests espais tres dies a la setmana. "On abans netejàvem en 30 minuts, ara necessitem una hora i mitja. No tenim més diners i això fa que algunes zones quedin més descuidades. No arribem a tot arreu", afegeix Martí.

 

Els botellons tenen efectes en el medi natural i també estan afavorint l'increment de porcs senglars a la zona, ja de per si molt important. Entre les deixalles troben restes de menjar i per això molts s'hi acosten cada nit, cosa que incrementa el risc d'accident entre els conductors que transiten per les carreteres que travessen la serra.

Els guardes forestals del parc no poden sancionar

Una de les principals dificultats del parc per lluitar contra els botellons és que els guardes forestals no tenen potestat per sancionar. Només poden fer-ho els policies locals de les nou poblacions que tenen part del seu terme municipal dins l'àmbit de la serra.

Per aquest motiu, des del Parc Natural es demana més col·laboració als ajuntaments i celebren la posada en marxa d'algunes iniciatives concretes, com les restriccions d'accés per a vehicles a Sant Pere Màrtir, dins el terme municipal d'Esplugues de Llobregat. "Molts botellons que abans es feien a parcs i places ara es fan aquí, s'ha traslladat el problema d'un lloc a l'altre. Veurem si el toc de queda ens ajuda...", afegeix Martí.

En canvi, Collserola no pot implantar restriccions d'accés o d'aforaments, tal com fan altres parcs naturals catalans, ja que la serra està travessada per moltes carreteres locals.

Xifres rècord de visitants

El Parc Natural de la Serra de Collserola preveu acabar aquest any amb la xifra de visitants més alta de la seva història: uns 6 milions. Es tracta d'un milió de visitants més dels registrats l'any passat.

Tot i que el confinament va fer baixar les visites al març i a l'abril, al maig el nombre de visitants es va duplicar (es va passar dels 500.000 visitants de l'any passat als 977.000 d'enguany). Des de llavors, les xifres han estat força més altes del que seria habitual per a l'època.

"Molts d'aquests nous visitants han vingut per quedar-se. El postconfinament els ha permès descobrir que al costat de casa tenen un espai natural d'alt valor", assegura Martí.


L'entorn de la carretera de les Aigües, La Salut-Mas Lluí, la vall de les Feixes, Can Coll i la vall de Sant Medir són les zones més freqüentades pels visitants.

Així ensenyàvem al programa "Els matins" el rastre que els botellons deixen al parc de Collserola:

ARXIVAT A:
Coronavirus Medi ambient
Anar al contingut