Més anys de vida per a les nuclears d'Ascó i Vandellòs: almenys fins al 2030

Es mantenen 3.000 llocs de feina a la Ribera d'Ebre i el Baix Camp, però pels ecologistes, com més temps estiguin actives, més risc hi ha que hi hagi un accident

Actualitzat

El govern espanyol obre la porta a allargar la vida útil de les centrals nuclears, que, d'entrada, van ser dissenyades per durar 40 anys. La companyia que tracta els residus radioactius, Enresa, i les grans elèctriques han pactat un calendari aproximat de tancament.

En el cas de Catalunya, els dos reactors d'Ascó tancarien un el 2030 i l'altre dos anys després. La central de Vandellòs allargaria fins al 2035. Justament, Vandellòs ho ha de concretar abans no s'acabi el mes.

 


La ministra diu que és una decisió de consens

Segons ha explicat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, la decisió d'allargar uns anys la vida útil de les nuclears s'ha pres després de parlar amb el territori, amb la intenció d'aclarir el calendari i assegurar que el desmantellament es fa de manera ordenada.

En el seu programa electoral, el PSOE fixava el període 2024-2028 per tancar les centrals nuclears que operen a Espanya. Ara, segons ha reconegut la ministra en una conferència organitzada per Europa Press, es plantegen "un lleuger desplaçament", que podria arribar fins al 2035.

La ministra Teresa Ribera ha assegurat que es farà amb la màxima seguretat:

"El que hem pretès, després d'escoltar tots els actors i propietaris de centrals nuclears, és aclarir i donar a conèixer quines són les previsions de futur assegurant-nos -i jo crec que és el més important- que el desmantellament ordenat sigui amb condicions de seguretat."

I ha afegit:

"El que hem d'evitar és l'espectacle vergonyós de Garoña; això no ho vol ningú, ni les mateixes empreses que hi van participar en aquell moment."

Segons la ministra, la varietat de fonts energètiques que hi ha a l'estat espanyol, permet, a més, "ordenar la sortida i la transició sense que es posi en risc el subministrament".


Al territori, defensors i detractors

L'allargament de la vida útil de les centrals nuclears catalanes ha provocat reaccions diferents al territori, on hi ha defensors i detractors. Els treballadors de les centrals nuclears volen que la vida útil de les plantes s'allargui un mínim de 10 anys.

 

 

Els sindicats recorden que en depenen 2.700 treballadors de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp.

Joaquim Bielsa, comitè d'empresa Central Nuclear d'Ascó:

"El que s'ha de fer és ampliar els permisos d'explotació com a mínim deu anys i ja anirem avançant. Aquest ha de ser un pla viu i s'ha d'adaptar les necessitats de cada moment per garantir el subministrament i que l'energia sigui a preu raonable."

 

Per la seva banda, els grups ecologistes volen que es tanquin al més aviat possible. Posen en dubte que convingui allargar la vida de les centrals perquè hi podria haver més risc d'accidents.

Eloi Nolla, portaveu d'Ecologistes en Acció:

"Estadísticament està claríssim que com més envellida està una central més probabilitats d'accident hi ha, i això és molt fàcil constatar-ho amb les catàstrofes nuclears que hi ha hagut al món."

L'Ajuntament de l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs té un pressupost de 20 milions d'euros, i un 40 per cent prové dels ingressos de la central nuclear.

Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant:

"El que és important és que les empreses han fet unes inversions, i això també dona una garantia, dona una estabilitat laboral i al territori, i això és positiu perquè és una energia que permetrà mantenir la capacitat productiva del sistema elèctric estatal."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut