Bernat Solé, conseller d'Afers Exteriors i Transparència, al programa "Més 324" (CCMA)

El govern assegura que a les eleccions del 14F "es podrà votar sense sortir de casa"

El conseller Bernat Solé respon al síndic, que alertava que la pandèmia podria deixar desenes de milers de persones sense votar

Actualitzat

Es podrà votar a les eleccions al Parlament del 14 de febrer sense sortir de casa. Ho ha assegurat el conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Bernat Solé, en una entrevista al programa "Més 324". El govern té el vistiplau de la Junta Electoral Central perquè els funcionaris de Correus recullin el vot a casa dels electors.

Aquesta és l'estratègia del govern per garantir que tothom pugui votar a les eleccions del 14 de febrer. A aquest sistema no només hi podran optar els que estiguin confinats a causa de la Covid, sinó tothom que vulgui.

"Hem rebut la confirmació de la Junta Electoral, que permetrà que les persones que ho vulguin, no només persones confinades o positives sinó qualsevol ciutadà que vulgui votar, puguin sol·licitar el seu vot de forma telemàtica des de casa a través d'un certificat digital i que l'emissió del vot pugui fer-se en el moment en què el funcionari de Correus porti la documentació a casa. Podrà emetre el vot, i el funcionari de Correus està habilitat per custodiar aquest vot. En resum, que una persona podrà votar sense sortir de casa."

Facilitar el vot per correu

El conseller ha explicat que encara s'han de fixar els terminis per fer aquest vot a casa, però que el govern facilitarà el vot per correu als ciutadans per minimitzar l'afluència als col·legis.

"Es demanarà més marge de maniobra perquè el vot per correu pugui emetre's més fàcilment, tenint en compte les circumstàncies i el caràcter massiu que segurament tindrà el vot per correu. Ho hem de facilitar, perquè el ciutadà pugui optar pel vot per correu i que la presència als col·legis electoral sigui la mínima possible."

El conseller Solé respon així a les advertències del síndic de greuges, que alertava fa uns dies al mateix programa "Més 324" que la pandèmia podria deixar desenes de milers de persones sense votar. El síndic proposava l'allargament de la jornada electoral i el relleu dels equips de les meses, no descartava un ajornament dels comicis i proposava un comitè d'experts independents per decidir-ho. A més, considerava la possibilitat de fer una llei electoral parcial per regular aquest procés electoral, a través del procediment de lectura única al Parlament.

El vot telemàtic no és possible

Solé ha explicat que aquesta llei no permetria habilitar el vot electrònic, que, ha dit, serviria per resoldre "situacions com les que vivim ara" i la del vot exterior. Però que "ara mateix no és viable" perquè no hi ha la majoria necessària de 2/3 al Parlament, ja que l'esmena a la totalitat de PP i PSC ho "fan impossible". Solé ha dit que "ja seria un primer pas "si, com va anunciar el govern del PSOE i Podem a Madrid, s'eliminés el vot pregat.

Les mesures estan aprovades pel PROCICAT, que seria el comitè d'experts amb què compta el govern per garantir "la seguretat i la salut, el dret a vot i la legitimitat del procés electoral", ha afegit Solé en referència al comitè d'experts que proposava el síndic. El conseller també ha anunciat que es convocarà una mesa de partits per consensuar qualsevol decisió que s'hagi de prendre.

 

ARXIVAT A:
EleccionsTecnologiaConfinament Covid-19Coronavirus
Anar al contingut