Una família amb les pancartes de fons contra el tancament del Roser a Sant Julià de Vilatorta
Una família amb les pancartes de fons contra el tancament del Roser a Sant Julià de Vilatorta

Més 300 persones protesten contra el tancament del col·legi El Roser de Sant Julià de Vilatorta el curs vinent

ACN Sant Julià de Vilatorta - La comunitat educativa d'El Roser de Sant Julià de Vilatorta (Osona) està en peu de guerra des que es va anunciar el tancament del centre el curs vinent. Aquest dissabte, més de 300 persones s'han concentrat al pati amb pancartes per demanar a la Fundació privada Puig i Canyer que dirigeix el centre que no ho faci. Aquest centre, on actualment hi estudien més de 200 alumnes des de la llar d'infants fins arribar a la secundària, té més de 125 anys d'història. Durant la protesta, convocada per l'AFA, s'ha escridassat l'alcalde durant el seu discurs a qui acusen d'"inacció". El batlle, Joan Carles Rodríguez, s'ha compromès a fer tot el possible però ha assegurat que és un problema de "mala gestió" per part de la fundació des de fa anys.

L'acte s'ha organitzat des de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) d'El Roser, que havia cridat el poble a manifestar-se. S'ha reconvertit així en un acte reivindicatiu tot i que,inicialment, s'havia previst com una jornada de portes obertes. L'anunci del tancament a principis de setmana va deixar en xoc tota la comunitat educativa, que ho ho viuen amb "patiment" i "molta tristesa".

A les deu del matí, les famílies, alumnes i ex alumnes i veïns del poble s'han concentrat al pati del centre educatiu on hi havia moltes pancartes amb missatges com ara 'L'escola té futur' o 'No volem marxar'. Ramon Orra, recordava que va ser alumne l'any 1945, una època dura, i que no li va faltar mai un "plat calent". "Érem tots orfes", recorda i, ja de gran, ha continuat mantenint el contacte amb el centre, fent xerrades de memòria històrica. Ara hi té una néta que és professora. Aquest ex alumne ha assegurat que el tancament és una notícia molt trista."No hi ha dret", ha afirmat.

Des de l'AFA afirmaven que l'escola és part de la vida i història del poble. La seva vicepresidenta, Montse Sanz, ha explicat que les famílies no es creuen els arguments de problemes econòmics que ha donat la fundació. "No veiem que sigui un tancament transparent i volem arribar fins al final", ha afegit.

D'altra banda, acusen l'Ajuntament de no fer prou per evitar aquest tancament. Creuen que el consistori està més centrat en buscar una alternativa als més de 200 alumnes afectats i no pas en lluitar la continuïtat del centre. És per això que han convocat una cassolada a partir de la setmana vinent per pressionar. Serà a les vuit del vespre davant de l'Ajuntament.

Moments de tensió i escridassades

El moment més tens de l'acte ha sigut a la part final quan l'alcalde, Joan Carles Rodríguez, ha pres la paraula. Mentre intentava explicar el compromís del consistori de fer tot el possible, l'han escridassat i li han començat a rebatre el que deia. El batlle també ha remarcat que des del consistori han volgut "donar la cara" durant la protesta, a diferència de la fundació que no ha enviat cap representant. Ajuntament i AFA es reuniran dilluns vinent per acordar un front comú i explorar diferents escenaris.

Una "mala gestió" que feia temps que se sabia

Durant una atenció als mitjans, l'alcalde ha explicat que ja feia molt temps que se sabia que "les coses al centre" no anaven bé. "És un edifici molt gran i molt costós i se sabia que calia buscar una millora de viabilitat pel col·legi", ha detallat Rodríguez, que s'ha mostrat molt contundent. L'alcalde ha acusat de "mala gestió" els responsables de gestionar la fundació privada Puig i Canyer i ha parlat d'"inoperància" i de no acceptar l'ajuda que en diverses ocasions l'Ajuntament els ha ofert. Concretament, ha afirmat que mai han volgut firmar convenis per oferir-los ajuda econòmica ni tampoc acceptar subvencions públiques que s'havien atorgat al centre. També ha lamentat les formes i que, de cop, el 25 de febrer durant una reunió anunciessin el tancament.

Ara el més urgent, segons ha dit, és conèixer la situació econòmica real del centre per poder explorar totes les vies, tot recordant que la fundació té més patrimoni al municipi. Però per això, ha dit, "cal anar a la una i fer pinya" amb l'AFA per poder saber quina és la situació real. "Ens hem compromès a veure si encara hi ha una possible viabilitat pel centre", ha reblat.

Els motius de la fundació per defensar el tancament

Les famílies van saber la decisió del tancament aquesta setmana amb una carta signada pel president de la fundació que dirigeix el centre concertat, Ricardo Bofill. En el document s'afirmava que han explorat "totes les vies" per salvar una escola amb 125 anys d'història, però que finalment les circumstàncies econòmiques agreujades per la pandèmia han obligat a prendre la decisió. D'altra banda, el descens de la natalitat també ha suposat una davallada continuada d'alumnes que els ha provocat "importants pèrdues econòmiques" per la reducció de concerts, segons ha argumentat la fundació. 

Des del Departament d'Educació s'ha garantit que cap alumne de primària de l'escola es quedarà sense plaça si es vol optar per anar a l'escola pública Bellpuig -al mateix municipi-, o a l'institut de Calldetenes, pel que fa a la secundària. Educació, però, encara no sap quants alumnes aniran a un o altre centre, cosa que fa difícil poder planificar les ampliacions de places als centres que els han de rebre. En aquest sentit, creuen probable que hi hagi famílies que continuïn apostant per un projecte privat-concertat en un altre centre de la zona, com podria ser Tona, Taradell o Vic.

Aquest dilluns, l'alcalde del municipi es reunirà a Barcelona amb el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, per exposar-li la situació.

Anar al contingut