La cancellera alemanya, Angela Merkel, en una roda de premsa. (Foto: Reuters)
La cancellera alemanya, Angela Merkel. (Foto: Reuters)
Berlín

Merkel ratifica la determinació d'optar a un tercer mandat com a cancellera

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ratifica la seva intenció de presentar-se a la reelecció, en el que seria el seu tercer mandat com a cap de govern, en les eleccions generals previstes per al 2013. "He de dir que em segueix agradant aquesta feina. I quan s'està a gust en campanya electoral no és sorprenent que es digui, a més, que és millor gestionar que estar a l'oposició", argumenta la cancellera en la seva tradicional videoconferència setmanal.

Actualitzat
Merkel dóna per fet que l'oposició socialdemòcrata determinarà qui serà el seu candidat "quan sigui l'hora" i que, arribat el moment, actuarà "com correspon".

El Partit Socialdemòcrata (SPD) no ha designat encara el seu aspirant i en mitjans alemanys s'esmenten per al càrrec el president de la formació, Sigmar Gabriel, l'exministre d'Exteriors i actual cap del grup parlamentari, Franz Walter Steinmeier, o el extitular de Finances, Peer Steinbrück.

Tant Steinmeier com Steinbrück van ser ministres en l'anterior legislatura en coalició de Merkel i, segons els sondejos, l'extitular de Finances és dels polítics més ben considerats del país.

Recupera aire

Merkel, després de les successives derrotes sofertes per la seva Unió Cristianodemòcrata (CDU) en eleccions regionals d'aquest any, ha recuperat posicions en els sondejos, tant com a líder davant de la crisi de la zona euro com a escala domèstica.

Un 56% dels ciutadans aplaudeix la seva gestió davant la crisi del deute, segons una enquesta de la segona cadena de televisió, ZDF, difosa ahir. Això suposa un clar augment respecte al 45% que la valorava positivament fa un mes.

Una altra enquesta, del setmanari "Stern", apuntava que un de cada tres alemanys no veu de bon ull que Merkel sigui reelegida, enfront del 39% que sí que es mostra favorable al seu tercer mandat.

La cancellera tindrà ocasió de retrobar-se amb les seves bases al congrés federal del partit que s'obre aquest diumenge a Leipzig (est d'Alemanya), oficialment centrat en qüestions com l'educació i la implantació d'un salari mínim interprofessional, però on la crisi de la zona euro tindrà un paper destacat.

El seu soci de coalició, el Partit Liberal (FDP), fa aquest cap de setmana el congrés federal, marcat pels sondejos que el situen en percentatges propis de formació extraparlamentària,  en cas de fer ara eleccions generals.
Anar al contingut