Imatge de la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant la roda de premsa en què ha anunciat que no tornarà a optar ni a la presidència de la CDU ni…
Imatge de la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant la roda de premsa en què ha anunciat que no tornarà a optar ni a la presidència de la CDU ni a ser reelegida cancellera (Reuters)

Merkel anuncia que no tornarà a ser candidata a cancellera

Manté, en canvi, la intenció de continuar en el càrrec i esgotar la legislatura fins a les eleccions del 2021

Juli RodésActualitzat

Angela Merkel ha anunciat aquest dilluns que no optarà a la reelecció com a presidenta de la CDU ni tornarà a ser candidata a cancellera.

En una compareixença a primera hora de la tarda, també ha explicat que va adoptar la decisió abans de les vacances parlamentàries de l'estiu i que tenia previst anunciar-la la setmana que ve.

El 2021, previsiblement, per tant, després de les eleccions legislatives alemanyes, Merkel posarà fi a la seva llarga vida política. Haurà estat cancellera 16 anys -quatre legislatures- i presidenta de la CDU durant 18 anys.

Merkel, d'altra banda, ha assumit la responsabilitat del que ha passat --políticament-- des de les eleccions generals de l'any passat.

 

 

També ha dit que els resultats d'aquest cap de setmana a Hessen i de fa quinze dies a Baviera són decebedors i estan influïts per la situació política general del país.

Demostren, a més, segons Merkel, que el govern federal alemanya ha perdut credibilitat entre els ciutadans.

I considera que han de ser un punt d'inflexió per a la coalició de govern entre la CDU i els socialdemòcrates de l'SPD.

Merkel té intenció d'esgotar la legislatura, però ha volgut deixar clar que si calgués convocar eleccions anticipades tampoc no s'hi presentaria.

 

 

El "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ha explicat que posarà el seu càrrec a disposició del partit durant el congrés que s'ha de fer el desembre.

Merkel, de 64 anys, presideix la CDU des del 2000. L'anunci que Merkel no opta a la reelecció obre, per primera vegada en 18 anys, la cursa per la seva successió.

 

Les informacions sobre la voluntat de Merkel de no continuar al capdavant de la CDU han causat una lleugera i breu baixa de la cotització de l'euro.

L'agència alemanya DPA ja havia avançat que Merkel té la intenció d'esgotar la legislatura i continuar com a cancellera fins a les pròximes eleccions legislatives alemanyes, que s'han de fer d'aquí tres anys, a l'octubre del 2021 com a molt tard.

 

 

Ara per ara, la persona més ben situada per succeir Merkel al capdavant de la CDU és una altra dona, Annegret Kramp-Karrenbauer, que actualment és la secretària general del partit.

 

Aquest migdia, l'actual ministre alemany de Salut i antic secretari d'estat d'Economia, Jens Spahn, ha estat el primer a anunciar la seva intenció de ser el successor de Merkel al capdavant del partit.

 

La decisió de Merkel de renunciar a la presidència de la CDU permetria al nou president o presidenta del partit tenir temps de donar-se a conèixer davant la ciutadania abans de la pròxima cita electoral.

Merkel ha anunciat la decisió a la cúpula del partit aquest mateix dilluns, l'endemà de les eleccions a l'estat federat de Hessen, en què la CDU i els socialdemòcrates de l'SPD, els integrants de la coalició que governa Alemanya, han obtingut mals resultats.

Així, la CDU ha mantingut el lideratge, però ha perdut més de 10 punts.

 

La de Hessen ha estat la segona gran davallada de Merkel i l'SPD en dues setmanes. L'anterior va ser a les eleccions de l'estat de Baviera.

La "noia" que va arribar a cancellera

Merkel, física de formació, nascuda a l'antiga RDA, va créixer políticament de la mà del seu antecessor, Helmut Kohl, que l'anomenava "la noia".

 

La circumstància que va propiciar la seva arribada al capdamunt de la CDU va ser caiguda de Kohl, esquitxat per l'escàndol de les donacions al partit. Es va convertir en la primera dona a liderar un dels grans partits alemanys.

Cinc anys més tard, va ser la primera dona que presidia el govern d'Alemanya. El 22 de novembre en farà 13 anys.

ARXIVAT A:
Angela MerkelAlemanya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut