Viena

Merkel insta a resoldre "amb sentit de solidaritat" la crisi migratòria a Europa

Angela Merkel i la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, es reuneixen a Viena amb els líders dels països dels Balcans occidentals, per on passen milers de persones que aspiren a demanar asil a Alemanya i Suècia

RedaccióActualitzat

Els caps de govern d'Alemanya i Àustria, Angela Merkel i Werner Faymann respectivament, han instat a resoldre el problema dels refugiats a Europa "amb sentit de solidaritat". La cancellera ha recordat que per l'"experiència històrica d'Europa", el continent té "el deure" d'oferir ajuda i protecció als refugiats.

Aquest dijous, Merkel, Faymann i els líders dels països dels Balcans occidentals s'han reunit a Viena per parlar de com cal gestionar el flux d'immigrants, amb la presència de la cap de la diplomàcia europea,Federica Mogherini. La cancellera alemanya s'ha mostrat convençuda que Europa trobarà una solució a la crisi migratòria, però ha apostat per fer-ho "no els uns contra els altres, sinó tots de forma conjunta":

"És la meva ferma convicció que Europa, com a continent ric, està en situació de resoldre el problema"

Merkel també s'ha referit a les desenes de refugiats que s'han trobat morts en un camió a Àustria, aquest mateix dijous. Ha dit que tots els participants en la cimera han quedat "commocionats" en conèixer la notícia i ha afirmat que es tracta d'una "advertència" que cal "afrontar ràpidament la qüestió de la immigració i, amb esperit europeu, és a dir esperit de solidaritat, trobar-hi solucions". La cancellera ha indicat que les víctimes "feien camí per buscar més seguretat i protecció i han mort de forma tràgica".

Per la seva banda, Faymann ha subratllat la necessitat d'acordar "un repartiment just, amb una quota obligatòria" del nombre de refugiats entre els socis de la Unió Europea.

Mogherini demana "un enfocament europeu"

Mogherini, en canvi, ha estat una mica més pragmàtica i ha destacat que no hi ha solucions màgiques que resolguin el drama humanitari d'un dia per l'altre. La responsable de Política Exterior de la UE ha afirmat que la Unió té l'"obligació moral i legal de protegir als refugiats" i ha reclamat "un enfocament europeu" per afrontar l'arribada de persones de zones de conflicte.

"No podem continuar com fins ara, amb un minut de silenci cada vegada que veiem com mor gent"

La funcionària europea ha agregat que ja s'està treballant en noves propostes i ha citat l'elaboració d'una "llista comuna de països d'origen segurs i un mecanisme de recol·locació".

Els Balcans, una porta d'entrada

La crisi migratòria que viu Europa aquest estiu ha capgirat l'agenda d'una cimera que en principi s'havia convocat per discutir sobre cooperació regional i sobre perspectives d'integració amb la Unió Europea. A banda del Mediterrani, la zona dels Balcans és la que més preocupa, pels milers de refugiats i immigrants que travessen aquests països per intentar arribar, principalment, a Alemanya i Suècia. Es tracta de sirians i iraquians que fugen de la guerra, però també d'immigrants albanesos o kosovars que busquen una vida millor.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha trucat a Angela Merkel i ha valorat el seu lideratge en la crisi migratòria europea i el fet que Alemanya ajudi els refugiats i no els retorni als països per on van entrar a Europa.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat a Europa que demostri compassió i faci més coses per resoldre aquesta crisi.

França i Alemanya estan disposades a donar suport a Grècia i Itàlia davant l'afluència d'immigrants que entren a Europa per les seves costes. Ho ha dit el ministre de l'Interior de França després de reunir-se amb António Guterres, alt comissionat de l'ONU per als Refugiats. Guterres ha afirmat que Europa ha de crear un sistema que gestioni més eficientment aquests fluxes migratoris perquè l'actual és "disfuncional", com ho demostra el fet que els refugiats demanen asil a Alemanya o Suècia.

La situació està generant cert malestar en algunes zones d'Alemanya. A la seva arribada a un centre de refugiats de Heidenau, al land de Saxònia, a l'est del país, Merkel va ser escridassada per veïns que s'oposen a l'acollida de més refugiats. Heidenau va ser escenari d'actes de violència xenòfoba el cap de setmana passat.

Dimecres a la nit, a Leipzig, també a Saxònia, hi va haver un altre incident: algú va llançar un artefacte incendiari contra un edifici d'acollida de demandants d'asil. Saxònia és el feu de Pegida, un grup contrari a la "islamització" d'Occident que va protagonitzar nombroses manifestacions per rebutjar la presència d'estrangers al país. La cancellera va parlar de tolerància zero amb els actes de violència xenòfoba.

Hongria ha respost a aquesta crisi amb més controls. El govern hongarès va anunciar el reforç de les fronteres amb dos mil policies més. Els agents van llançar gasos lacrimògens contra unes dues-centes persones en un centre d'acollida pròxim a la frontera amb Sèrbia.  

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut