Angela Merkel intervenint en un míting electoral. (Foto: EFE)
La cancellera va obtenir el 41,5% dels vots, però es manté la incògnita de saber amb qui podrà pactar. (Foto: EFE)
Berlín

Merkel i els socialdemòcrates acorden negociar un govern de coalició a Alemanya

Les dues formacions han pactat començar a negociar un govern de coalició. La decisió, però haurà de ser ratificada diumenge pels 200 delegats de la convenció de l'SPD. Segons alguns mitjans alemanys, una de les condicions imposades pels socialdemòcrates en les negociacions és la implantació d'un salari mínim interprofessional així com designar entre cinc i sis dels 16 ministres.

RedaccióActualitzat

La CDU de la cancellera Angela Merkel i el Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) han acordat obrir negociacions per a la formació d'un govern de coalició. Segons els sondejos, aquesta era l'opció preferida per una gran part dels ciutadans i també de la indústria alemanya.

L'acord ha sortir d'una reunió de més de tres hores que formava part de la tercera ronda de converses. Tot plegat després que fa uns dies Els Verds, l'altre soci potencial de Merkel, van descartar formar una coalició amb la CDU.

Aquesta decisió ha de ser ara ratificada pels 200 delegats de la convenció de l'SPD que es reuniran diumenge i que, segons el diari "Die Zeit", tenen certa resistència a què es repeteixi l'aliança. Si el vot és afirmatiu, a partir de llavors es negociaran qüestions més pràctiques, com el repartiment de carteres. Segons alguns mitjans de comunicació alemanys, una de les condicions imposades pels socialdemòcrates en les negociacions hauria estat la implantació d'un salari mínim interprofessional, així com designar una tercera part dels ministres del futur executiu.

Si es confirmés, aquesta seria la segona vegada que Merkel pacta amb el principal partit de l'oposició. Ja ho va fer durant la seva primera legislatura al poder, entre el 2005 i el 2009.

A les eleccions del 22 de setembre, el partit d'Angela Merkel va obtenir el 41,5% dels vots i va quedar a cinc escons de la majoria absoluta. Els socialdemòcrates van tenir el 25,7% dels vots; els Verds, un 8,4%, i l'Esquerra, el 8,6% dels vots.

 

Anar al contingut