Brussel·les

Merkel demana cohesió entre els socis de la UE per superar la crisi econòmica

Davant el Parlament Europeu, ha demanat "posar-se en el lloc de l'altre" per tirar endavant davant el que ha qualificat de "repte més immens" de la història de la Unió

Actualitzat

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha defensat més cohesió entre els països de la Unió Europea per superar la crisi econòmica posterior al coronavirus. Merkel ha dit que la Unió es troba davant del "repte més immens de la seva història" i ha assegurat que, en aquesta situació, la cohesió "no és un gest humanitari, sinó una inversió sostenible".

En el discurs per presentar les prioritats de la presidència alemanya del Consell Europeu, Merkel ha demanat als estats europeus ser capaços de "posar-se en el lloc de l'altre", amb voluntat de "superar les nostres diferències i buscar solucions comunes":

"Sortirem de la crisi més forts que abans si reforcem la cohesió i la solidaritat. Ningú se'n sortirà sol, tots som vulnerables. La solidaritat europea no és un gest humanitari, és una inversió sostenible. No és només un imperatiu polític, val la pena i ens portarà beneficis."

 

 

La visita de Merkel a l'Eurocambra arriba quan falten deu dies per a la cimera de líders europeus el 17 i el 18 de juliol, en la qual els Vint-i-set intentaran acordar el pressupost comunitari per als propers set anys i el pla de recuperació econòmica després de la pandèmia. En aquest sentit, la cancellera ha remarcat la importància d'arribar a un acord i ha insistit que caldrà cedir i que hi hagi "compromisos" de totes les parts:

"Volem assolir un acord ràpidament. Ja hem vist la convulsió en l'economia, no podem perdre més temps."

 

Merkel, amb una mascareta amb el logo de la presidència alemanya de la UE
Merkel, amb una mascareta amb el logo de la presidència alemanya de la UE (EFE / Yves Herman)

 

En el seu primer viatge a l'estranger des de l'inici de la pandèmia, Merkel ha afirmat que, per a una persona que va viure "durant 35 anys en una societat que no era lliure", en referència a l'Alemanya de l'Est, ha estat "difícil" haver de restringir drets a causa de la crisi sanitària:

"Hem hagut de trencar les cadenes de transmissió del virus i s'han hagut de restringir drets fonamentals. Ha estat un preu alt a pagar. Una pandèmia no pot utilitzar-se per erosionar els principis democràtics."

La cancellera ha recordat els més de 100.000 morts per la Covid-19 que hi ha hagut a Europa i ha fet referència als milions de persones que han viscut aquesta crisi sols i no han pogut acomiadar-se dels seus éssers estimats que han mort:

"Cal tenir-los en compte quan parlem de la recuperació econòmica. Necessitem poder plorar els nostres morts, reconèixer el dolor dels comiats que no han estat possibles. Això seguirà entre nosaltres durant molt temps."

 

Angela Merkel i Ursula von der Leyen, aquest dimecres a l'Eurocambra
Angela Merkel i Ursula von der Leyen, aquest dimecres a l'Eurocambra (EFE / Stephanie Lecocq)

 

En el seu discurs, Merkel també ha defensat un acord per aconseguir la neutralitat climàtica l'any 2050 i la reforma del sistema migratori. Finalment, ha recordat que la presidència alemanya coincideix amb el 250è aniversari de la mort de Ludwig van Beethoven i ha comparat la UE amb la música del compositor alemany:

"Cada vegada que escolto la seva música hi descobreixo alguna cosa nova que m'emociona. Em passa el mateix amb Europa, la descobrim cada dia i cada dia em quedo impressionada amb Europa. Espero que el missatge de la música de Beethoven ens guiï cap al futur."

 


Puigdemont vol que Merkel exigeixi a Espanya "respectar l'estat de dret"

Al ple del Parlament Europeu, l'expresident de la Generalitat i actualment eurodiputat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha reclamat a Merkel que obligui Espanya a "respectar l'estat de dret" per accedir al fons de recuperació i ha demanat que es posi fi a "la persecució d'idees" i a "la detenció arbitrària de la dissidència política, d'artistes i periodistes":

"Cal exigir als països on es vulneren els drets fonamentals, com és el cas d'Espanya, que respectin l'estat de dret."

Puigdemont ha defensat vincular el paquet econòmic europeu a "la consolidació democràtica" dels estats de la UE perquè creu que "sortir d'aquesta crisi no pot implicar entrar en una crisi de drets civils".

 

Carles Puigdemont, durant la seva intervenció al ple del Parlament Europeu
Carles Puigdemont, durant la seva intervenció al ple del Parlament Europeu (ACN)

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCoronavirus Angela MerkelParlament EuropeuConsell EuropeuCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut