Merkel i Schulz presentant l'acord de govern (EFE)
Merkel i Schulz presentant l'acord de govern (EFE)
Berlín

Merkel assegura que la Gran Coalició garanteix l'estabilitat d'Alemanya

Ha costat més de quatre mesos, però la CDU de Merkel i l'SPD de Schulz han arribat a un acord de govern

RedaccióActualitzat

La repetició de la Gran Coalició a Alemanya ja té les bases posades. A falta de la confirmació definitiva per part de les bases socialdemòcrates de l'SPD, els equips de Martin Schulz i d'Angela Merkel han arribat aquest dimecres a un acord de govern.

La cancellera assegura que l'entesa amb els socialdemòcrates garanteix l'estabilitat del gegant econòmic europeu. Després d'una última reunió negociadora de 24 hores seguides, el pacte s'ha aconseguit aquest matí. Merkel es mostra satisfeta:

 

"Estic convençuda que l'acord de coalició fixa les bases per a un govern estable, que és el que el nostre país necessita, i el que molta gent al món estava esperant"

 

 

Però la cancellera conservadora ha hagut de fer concessions i cedir alguns ministeris clau. Els socialdemòcrates es quedaran amb carteres com la de Finances i també la d'Exteriors, que ocuparà el seu líder, Martin Schulz. També s'encarregaran d'Afers Socials. La CDU de Merkel ocuparà Economia i Defensa. El Ministeri de l'Interior quedarà en mans dels aliats bavaresos dels conservadors, partidaris de la línia dura en immigració.

 

 

En el repartiment del govern, el Partit Socialdemòcrata, tot i haver obtingut poc més del 20%, tindrà 6 ministeris, tants com la CDU de Merkel. La CSU, el soci més petit, en tindrà 3. Quan l'acord es ratifiqui, el lideratge de l'oposició al Parlament federal alemany quedarà en mans del populisme xenòfob d'Alternativa per Alemanya.

Falten serrels per negociar

Martin Schulz, el futur cap de la diplomàcia alemanya, ha destacat el "canvi de rumb" en la política europea que suposarà aquesta coalició amb Merkel. En una compareixença conjunta amb Merkel per presentar el pacte, el líder socialdemòcrata i expresident del Parlament Europeu ha afirmat que "només amb una nova empenta d'Europa se li podrà garantir a Alemanya pau, seguretat i prosperitat a llarg termini."

L'acord encara ha de ser confirmat oficialment perquè falten serrells per negociar. Però, en tot cas, desbloqueja més de 4 mesos d'impàs polític a Alemanya, després d'un primer fracàs per formar un govern amb liberals i verds.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut