Immigrants subsaharians captius com a ostatges a Sabha, Líbia (Font: OI
Immigrants subsaharians captius com a ostatges a Sabha, Líbia (Font: OIM)
Líbia

"Mercats d'esclaus" a Líbia, on es poden comprar i vendre migrants africans

L'Agència per a les Migracions de l'ONU ha pogut documentar nombrosos casos de migrants que es dirigeixen cap a Europa i que han estat venuts i obligats a treballar

RedaccióActualitzat

"Els migrants que arriben a Líbia provant d'entrar a Europa no tenen ni idea de l'escenari de tortura que els espera així que travessen la frontera."

Això és el que relata Leonard Doyle, un portaveu de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) de l'ONU. L'organisme acaba de denunciar que té constància de "mercats d'esclaus" a Líbia, on migrants africans són venuts i comprats al mig del carrer a plena claror de dia. Per cadascun s'estan pagant 300 euros o més, depenent de les seves habilitats.

Líbia és el principal punt de partida des del continent africà cap a Europa, des d'allà travessen el mar per entrar al continent per Itàlia. Es tracta d'un viatge que deixa els migrants en mans de les màfies, amb un periple ple d'abusos i tortures.

L'OIM està recollint el testimoni d'alguns d'aquests "esclaus", que han pogut sobreviure, per alertar els que volen emprendre el viatge dels perills que comporta a través de les xarxes socials o de les ràdios locals.

Són apallissats per obligar les famílies a pagar-ne un rescat

S.C. –l'OIM no n'ha publicat la identitat real per protegir-lo– és un jove migrant senegalès que després d'estar retingut durant mesos ha pogut ser alliberat.

Segons explica, els migrants són segrestats per traficants de persones o milícies, que després demanen rescats a les seves famílies. Els que no poden pagar són venuts a compradors libis.

D'altres són venuts per a treballs forçats pels conductors de les màfies, a qui ja han pagat pel trajecte cap a Líbia, o per traficants locals que els han reclutat amb falses promeses de treball.

 



En el cas d'S.C., va pagar uns 300 euros a un traficant perquè el portés a Líbia. Un cop al país va ser conduït a un pàrquing, on va ser "comprat" i conduït a la seva primera "presó": un domicili particular on hi havia més d'un centenar d'immigrants retinguts com a ostatges.

 

L'home explica que el van obligar a trucar a casa seva perquè paguessin un rescat. Durant les trucades era apallissat perquè la família ho percebés. En no poder-los pagar els 450 euros que li demanaven, S.C. va ser "revenut" a un altre libi, que li va posar el preu de 900 euros per ser alliberat.

Després d'aterrir la seva família amb les trucades, S.C. va aconseguir una part dels diners. Per suplir la part que li faltava va treballar com a intèrpret per als seus raptors. Finalment, va ser alliberat.

Del seu captiveri, n'explica les condicions sanitàries espantoses. "Menjaven una vegada al dia, i a vegades els deixaven morir de fam", relata un altre portaveu de l'OIM.

♦ L'Unicef alerta dels abusos sistemàtics a nens i dones que venen de Líbia

Les dones també són "comprades" i forçades com a esclaves sexuals. Una d'elles ha explicat a l'OIM que els segrestadors van demanar al seu marit, que havia aconseguit arribar fins al Regne Unit, uns 7.000 euros.

En el seu camí cap a Europa, els migrants han de fer front sistemàticament a l'abús, la malnutrició i fins i tot els assassinats. Els que se'n surten encara tenen al davant una llarga i perillosa travessa per mar.

Anar al contingut