Platja de la Fosca de Palamós (ACN/Gerard Vilà)

Menys vacances i menys pagues extres per als treballadors afectats per un ERTO

Durant el temps que s'està fora del lloc de treball, per un expedient de regulació temporal d'ocupació, no es genera dret a pagues extres ni vacances

Sílvia MateuActualitzat

Quan s'acosta Sant Joan, també s'acosta la paga extra per a la majoria d'assalariats i el començament de les vacances, dues coses que es retallen per als molts treballadors afectats per un ERTO.

Amb la pandèmia del coronavirus, han arribat a ser-ne 700.000 a Catalunya i 4 milions a Espanya.

Els expedients de regulació temporal d'ocupació han evitat engrandir les llistes de l'atur, però durant el temps que s'està fora del lloc de treball no es genera dret a pagues extres ni vacances.

 

Com queden les vacances

S'ha de calcular que per cada mes treballat corresponen 2,5 dies de descans. Per tant, 4 mesos d'ERTO impliquen perdre una tercera part de les vacances.

En els expedients de reducció de jornada, en canvi, les vacances no queden alterades.

Pel que fa a les dates per fer-les, des del Col·lectiu Ronda d'advocats recorden que mentre duri un expedient no es poden fer vacances:

"Si en el moment d'iniciar les vacances acordades ens trobem afectats per un ERTO de suspensió de jornada, aquestes quedaran cancel·lades i el gaudi de les vacances postergat. Si es volgués mantenir el període inicialment establert, el treballador/a hauria de ser desafectat i la retribució corresponent al període vacacional aniria a càrrec de l'empresa, ja que la desafectació implicaria el cessament del cobrament de la prestació de desocupació."

 

En tot cas, la realitat és que molts treballadors afectats per un ERTO ja han fet les vacances perquè les empreses els hi han obligat abans de començar l'expedient.

 

Com queda la paga extra

Cadascú haurà de fer els seus càlculs, segons els dies de l'ERTO i el conveni de l'empresa, però la norma general a tenir en compte és que el dret a rebre pagues extraordinàries es genera per cada dia treballat. L'import de la paga és proporcional al temps treballat i, per tant, el temps que es passi dins d'un ERTO no compta com a tal.

La reducció de la paga és proporcional en tots els ERTOs, inclosos els de reducció de jornada.

Com a referència, si un treballador cobra 1.800 euros mensuals i ha estat tres mesos en un ERTO, se li restaran 450 euros a la paga de juny i a la de Nadal.

 

Renda 2020

Un altre efecte dels expedients de regulació d'ocupació que s'ha de tenir en compte és que molts treballadors hauran de pagar en la declaració de la renda del 2020.

Això és perquè la nòmina que cobren del servei d'ocupació estatal no té retenció de l'IRPF o és mínima.

A més, les persones que treballen per a una sola empresa també es trobaran que tenen l'obligació de presentar la declaració a partir dels 14.000 euros anuals d'ingrés i no dels 22.000, com els passava fins ara. El canvi és perquè durant l'exercici 2020 han tingut dos pagadors: l'empresa i el SEPE.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut